Waarom haat Donald Trump Apple zo erg?

Apple eruit
Er gaat bijna geen week voorbij of Donald Trump zegt iets onaardigs over Apple. Hoe is het zo gekomen?

Er is bijna geen presidentskandidatenverkiezing leuker dan die van het Republikeinse kamp in de Verenigde Staten. Met miljardair en loose cannon Donald Trump erbij is het bijna een circusvoorstelling.

Opvallend is dat hij nogal vaak iets onaardigs zegt over Apple. Zo moeten ze bijvoorbeeld hun iPhones in Amerika gaan maken van hem. Opvallend, want hij geeft zelf toe dat hij ook een Samsung heeft, en die wordt zeker niet in Amerika gemaakt.

Hij heeft al meerdere keren gedreigd om helemaal op Samsung over te stappen. Deze week was het bijvoorbeeld weer zo ver. Donald roept op tot een boycot van Apple omdat ze weigeren om een achterdeur te creëren in hun apparaten. Dat is nu een groot punt, omdat de FBI niet in de telefoon kan komen die de schuter in San Bernardino gebruikte.

Trump staat daarbij tegenover een groot aantal techbedrijven die juist Apple steunen. Maar waar komt die haat voor Apple toch vandaan. Is het misschien omdat hij een enorme berg geld heeft misgelopen op het bedrijf?

In januari 2014 was het weer eens zo ver dat Apple iets deed dat de – toen nog uitsluitend – ondernemer niet leuk vond. De iPhone 5 had geen groot scherm en daarom verkocht hij al zijn aandelen Apple.

Dat had hij beter maar niet kunnen doen. Als hij echt in januari 2014 al zijn aandelen heeft gedumpt dan heeft hij een stijging van ongeveer 34% gemist. Au. Ja dat verklaart dan wel een beetje antipathie.

7 reacties

 1. Net als een qua coiffure op hem lijkende Nederlandse politicus, is alles wat hij zegt bedoeld voor de bühne. Wat Apple doet of niet doet zal hem persoonlijk worst zijn, maar hij weet dat dit soort praat het goed doet bij zijn potentiële kiezers. Apple wordt door zijn kiezers gezien als links en progressief (hoewel het gewoon een bedrijf is), en daarop inhakken levert stemmen op. Ik verwacht dat als hij de nominatie weet te winnen, zijn toon weer drastisch gaat aanpassen. Een meerderheid van de republikeinen vind dit geblaat misschien wel leuk, een meerderheid van de Amerikanen gruwt van deze populistische onzin.

 2. Ik snap wel waarom hij wilt dat apple alles in amerika moet produceren.

  Zo word de dollar uiteraard meer waard. Een klein bedrijf zal er geen verschil van maken, maar apple wel.

  Als wij ook meer produceren in europa, dan is er minder werkloosheid en word de euro meer waard.

   • @Jantje_555:

    En de chinezen doen dat wel, en wij zien ze niet als racisten.

    Wij kunnen niet eens voor zorgen dat onze volk eerst aan de bak komt of we moeten de polen weer bijtrekken vanwege lekker goedkope kracht.

    Ik ben geen racist, maar ik vind dat iedereen met een nederlands paspoort voorrang heeft op het vinden van een baan dan een asiel zoeker.

  • @dragonforce: flauwekul. Het BBP van de VS is 14 biljoen. Als Apple in de VS zou gaan produceren zou dit het bedrijf 4 miljard gaan kosten (http://www.forbes.com/sites/timworstall/2013/09/25/if-apple-brought-iphone-manufacturing-to-the-us-it-would-cost-them-4-2-billion/#35bef87c8e29). Een schijntje in vergelijking met de BBP van de VS. Dit is echt alleen maar om niet geïnformeerde kiezers te lokken.

   Ten 2e: De Chinezen zeggen niet eigen volk eerst maar zijn bereid om voor minder geld hard te werken. Het werk dat zij doen wordt inderdaad niet meer veel in de westerse wereld gedaan. Het is simpelweg onmogelijk om met een dergelijk laag inkomen te kunnen leven in Europa. Vergis je niet. De levensstandaard in China is nog steeds behoorlijk laag. De meeste Chinezen profiteren nauwelijks van de opkomst van de Chinese economie.

   Ten 3e en ten slotte: Een asielzoeker heeft nog geen asiel en mag dus niet eens werken in Nederland. Iemand die asiel heeft gekregen mag dat natuurlijk wel. Ik weet niet zeker of jij dat onderscheid maakt, maar als jij daadwerkelijk vindt dat iemand die asiel gekregen heeft minder recht heeft op een baan dan iemand die in Nederland geboren is dan is dat gewoon wel racistisch.

  • @dragonforce: Amerikaanse productie zou het failliet van Apple zijn. Misschien wens jij dat Apple toe, of misschien wenst Trump hen dat toe, maar ze zouden het niet overleven. Dat komt er dus nooit van, de aandeelhouders gaan het niet aanvaarden, en zij die serieus geloven in wat Trump hierover zegt, hebben geen aandelen. En nog minder economisch inzicht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *