Waarom heeft de iPhone een probleem met 1 januari 1970?

Telefoon Draaischijf
Op de een of andere manier maakt het begin van de seventies je iPhone onbruikbaar. Hoe kan dat?

Wie deze datum instelt op zijn iPhone 5s of nieuwer, wacht een onaangename verrassing: je hebt zojuist je toestel compleet onbruikbaar gemaakt. Waarom je een smartphone op 1 januari 1970 zou willen instellen is natuurlijk de vraag (iemand anders dwars zitten omdat je van deze bug op de hoogte bent, dat lijkt het enige logische antwoord).

Nadat we je eerder deze week al informeerden over het mysterieuze Error 53, dat inmiddels tot een rechtszaak heeft geleid, is er nu dus opnieuw een iPhone-probleem dat alleen door fysieke reparatie door Apple valt te verhelpen. Het probleem lijkt zich voor te doen vanaf iOS 8 (tot aan iOS 9.3 beta) op 64-bit-apparaten; 32-bit heeft er geen last van. Op het moment dat het apparaat na de datum-verandering opnieuw wordt gestart en het Apple-logo verschijnt loopt de boel gegarandeerd en definitief vast.

Op Reddit wordt flink gespeculeerd over de oorzaak. Het zou iets te maken hebben met tijdzones en de interne klok van de iPhone, die zo op een waarde van lager dan nul zou komen te staan, waardoor het apparaat in de war raakt en crasht. Mogelijke oplossingen worden ook gegeven. De SIM-kaart vervangen zou helpen, zegt de een, terwijl een ander beweert dat alles na vijf uur wachten weer koek en ei is.

Er is trouwens een YouTube-video die een en ander demonstreert:

[gv data=”fY-ahR1R6IE”][/gv]

Eerder schreven we over de bug met Arabische tekens en de site die Safari laat crashen.

4 reacties

 1. Naar aller waarschijnlijkheid komt het door de Unix Time table, alles met een negatief saldo daarin doet een 64 bit iOS device in een bootloop schieten.

  Quote deadinspace:
  Unix Time is het aantal seconden sinds 1970-01-01 00:00:00 UTC.
  Dit nulpunt staat bekend als de epoch van Unix Time.

  1970-01-01 00:00:00 in Nederland is dus Unix Time -3600, want wij zitten in UTC+1
  1970-01-01 00:00:00 in Turkije is dan Unix Time -7200.
  1970-01-01 00:00:00 in Engeland is Unix Time 0, want de UK zit op UTC.

 2. Ik begrijp waar de bug vandaan komt, maar wat heeft het in hemelsnaam voor nut om data van vóór de release van de software niet gewoon te blokkeren? Lijkt me een kleine moeite die Apple weer een schandaaltje kan besparen. Het gaat al niet zo lekker met de beurskoers…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *