Waarom ik mijn iPhone haat als ik hardloop

Ik haat hardlopen met een iphone
Voor sporters zijn smartphones soms bijzonder lastig.

Ooit had ik een iPhone 5. Dat was een perfect apparaatje om mee te sporten. Licht, klein en zo in mijn hardloopjackje mee te nemen. Dat jackje had zelfs een speciaal vakje ingebouwd. Later kreeg ik een iPhone 6. Groter en zwaarder en duurder.

Dat toestel paste net in het vakje, maar echt fijn liep het allemaal niet. Je jas gaat toch een beetje naar een kant overhellen. Daarom kocht ik zo’n handig hoesje, maar voor je dat allemaal hebt omgedaan… Vaak zit ik weer te hannessen met de koptelefoon.

Mijn oplossing was een extra sim datacard regelen voor mijn oude iPhone 5. Handig, maar hoe vaak gebeurde het me niet dat de iPhone net leeg was of halverweg ermee ophield.  Als ik dan wel zo slim was, de iPhone voor rondje hardlopen op te laden, had ik weer andere problemen.

Prachtig hoor al die runningapps als Runkeeper. Ze bieden veel info en integratie met muziekdiensten als Spotify. Hoe vaak gebeurde het mij niet dat een gekozen playlist toch niet paste bij mijn hardloopmodus van die dag. Precies! Heel vaak. Wat doe je dan? Je stop en zet een andere lijst op.

En ja dat probeer je rennend te doen.. Mijn iPhone heeft derhalve al vaak de straat geraakt. Gek genoeg telkens zonder echte schade. Een loopmaatje had minder geluk. Haar gloednieuwe iPhone 6 kwam erg moeilijk uit het daarvoor bestemde zakje om vervolgens er ineens uit te schieten en op straat in heel veel stukjes te spatten.

Ik ben nu helemaal klaar met hardlopen met een iPhone. Als ik loop, wil ik niet meer gestoord worden. Mijn TomTom-horloge kan veel, maar gelukkig hoort bellen of appen daar niet bij. Een nadeel: ik kan geen muziek meer luisteren. Zou het niet handig zijn als een Spotify-mp3-speler zou bestaan. De oplossing van TomTom kan ook, maar vind ik zelf ietwat omslachtig.

12 reacties

  1. Heel herkenbaar inderdaad! Loop zelf met een armband en iPhone 6, maar de telefoon is eigenlijk te groot om echt comfortabel mee te rennen. Ik wil zowel m’n muziek als tracking niet missen dus ik doe het hier maar mee.

    • @Robbert01: aan jouw en de (klaag)schrijver van het artikel:

      “Ooit had ik een iPhone 5. Dat was een perfect apparaatje om mee te sporten. Later kreeg ik een iPhone 6. Groter en zwaarder en duurder.”

      Dan koop je een iPhone SE. Problem solved.

      Stompzinnig geklaag terwijl de oplossing zo voor de hand ligt…

  2. Dit geldt niet alleen voor de iPhone (6, 7), maar feitelijk voor alle telefoons. Anno 2016 moet je echt zoeken naar een telefoon die en scherm van 5″ of liefst nog ietsje kleiner combineert met fatsoenlijke specs.

    Gelukkig doe ik niet aan hardlopen. Met wandelen, fietsen of autorijden speelt dit allemaal veel minder. Of helemaal niet.

  3. Klinkt alsof de problemen voornamelijk door jezelf komen, niet iets waar de telefoon of fabrikant iets aan kan doen. Ik loop al jaren hard met inmiddels 3 verschillende generaties iPhone en nooit ergens last van gehad.

    Je hebt je niet goed laten informeren of hebt zelf niet opgelet en komt er dus later achter dat de telefoon groter is en daardoor niet meer in je vakje past. Was dat niet de grote aankondiging van de iPhone 6? Dat het scherm van 4.7 naar 5 inch ging? Niemand heeft je neem ik aan gedwongen een grotere telefoon te kopen? Je had ook je 5 kunnen houden, of een 5SE kunnen kopen, of een iPod die zelfs nog dunner is! Uiteindelijk koop je een te krap hoesje en daar loop je mee te hannesen, dat kan dan of aan het hoesje liggen of aan jou lijkt me.

    Als je dan wél je oude 5 gebruikte was de accu leeg. Lag dat aan de telefoon?

    Je gekozen playlist past niet bij je hardloopritme van die dag! Toegegeven, dat is heel vervelend want dan kom je er net niet helemaal in. Had de telefoon die voor je uitgekozen? Ben je gaan hardlopen en heeft de telefoon (dus niet de app die je gebruikt) bepaald naar welke muziek je moest luisteren? Dat heb je toch zelf gedaan? Of anders Spotify? Dat was met elke andere telefoon toch ook gebeurd? Kwestie van beter voorbereiden.

    Vervolgens moet je rennend je playlist aanpassen (had thuis gewoon zelf de juiste uitgezocht voordat je hem in je te krappe hoesje deed en je had nergens last van gehad) en door je eigen geklungel laat je het toestel vallen. Eigen schuld. Sterker nog, de telefoon overleeft de klap zelfs, dat spreekt alleen maar voor het toestel lijkt me. Lullig voor je vriendin die nu met een kapotte telefoon zit, maar de iPhone kan er niets aan doen dat hij zo lastig uit het zakje komt. De telefoon zit gewoon in het verkeerde zakje en/of wordt gebruikt door de verkeerde personen.

    Sorry hoor, maar als je op een website claimt dat je een bepaald apparaat HAAT en die met naam en toenaam noemt en door het slijk haalt mag je wel met hele goede redenen komen waarom specifiek dat apparaat jouw ervaring verknalt. Voorlopig heb je mij er alleen maar van overtuigd dat je je niet voorbereid, verkeerde keuzes maakt en onhandig bent waardoor het toestel eerder het slachtoffer is in plaats van jijzelf.

    /rant (nee, de azijn was niet in de aanbieding)

    • Ha Gulli: Dank voor je uitgebreide verklaring en toelichting op mijn stuk. Wellicht was de ironie je ontgaan? Tuurlijk ligt het altijd aan je zelf. Het punt dat ik wilde maken is dat hardlopen en smartphones best lastig samengaat. En getuige de vele reacties herkennen mensen die struggle. Overigens ben ik nog immer groot fan van de iPhone. We zijn een blog en mogen graag scherp aan de wind varen.

  4. Hardlopen met een telefoon is niet te doen, dat klopt wel. Heb zelf deze gekocht: https://hdphns.com/fiio-m3.html. Met de armband erbij, dat schokt ook minder dan je telefoon in een jaszak (= bloedirritant).

    Nadeel is wel dat je geen Spotify kunt luisteren, maar je loopt in ieder geval niet rond met een telefoon van €700 die steeds op de grond klettert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *