Waarom is grafeen het nieuwe goud?

Waarom is grafeen het nieuwe goud?
We zien de laatste tijd steeds vaker nieuws over grafeen, maar wat is het nou eigenlijk? En hoe gaat onze wereld veranderen?

Over de hele wereld zijn onderzoekers bezig met grafeen. Zo zijn Onderzoekers aan de Universiteit van Michigan al bezig om grafeen te verwerken in lenzen. Maar er kan natuurlijk nog veel meer mee. We zullen het dan ook zeker terug gaan zien in onze alledaagse techniek. Grafeen is een materiaal van slechts één atoom dik, dat is ongeveer een miljoenste van de dikte van een haar. Maar toch is het 100 keer sterker dan staal. Het geleid stroom en licht zelfs beter dan welk ander materiaal dat we kennen.

Het verandert je computer in een transformer

Met de komst van grafeen zal je computer nooit meer hetzelfde zijn. Het grafeen is namelijk te manipuleren met een laser. Hierdoor krijgt het verschillende toepassingen. De computers zoals we die nu kennen zijn allemaal gemaakt met maar één taak. Dit komt omdat ze zijn gemaakt op een moederbord van hard silicium. Ze kunnen dan ook eigenlijk ook maar één taak goed uitvoeren. Een computer van grafeen kan juist allerlei verschillende taken uitvoeren op het moment dat jij dat wil.

Je batterij zal zich in seconden kunnen opladen

Onderzoekers van de University of California in Los Angeles hebben al een batterij ontwikkeld op basis van grafeen. Doordat grafeen enorm geleidend is kan het veranderd worden in een batterij. En doordat het materiaal zo klein is kan het binnen no-time worden opgeladen. We zullen het materiaal dan ook zeker terug gaan zien in toekomstige telefoons. Deze zullen dan een grotere capaciteit hebben en sneller oplaadbaar zijn, misschien worden de telefoons juist weer kleiner.

Je internetverbinding wordt een miljoen keer sneller

Bij een onderzoek aan het Georgia Tech instituut hebben onderzoekers een antenne gemaakt die een terabit, oftewel 1000 gigabit, aan data binnen een seconde kan verzenden. De gemiddelde internetsnelheid in Nederland was vorig jaar 9,9Mbit/s. Met deze draadloze grafeen antenne is dat een miljoen keer zoveel.

Je kan je bloedsamenstelling in real-time bekijken

In de medische wereld zullen we grafeen ook terug gaan zien. Het kan namelijk worden gebruikt als een bio-electrische sensor die je glucose gehalte, cholesterol of zelfs je DNA volgorde kunnen controleren. Als je al dacht dat de wearables van nu al veel konden meten wacht dan maar af wat er in de toekomst nog allemaal aan zit te komen.

Je water zal fantastisch smaken

Omdat water door grafeen kan stromen kan het ook worden gebruikt als het ultieme filtratiesysteem. Het grafeen kan zelfs worden geconfigureerd om bepaalde stoffen wel door te laten en juist de schadelijke stoffen eruit te filteren.

Je kan straks met je shirt je laptop opladen

Grafeen zal straks het silicium in fotovoltaïsche cellen kunnen vervangen. Deze zijn vooral bekend van de zonnepanelen op onze daken. Hiermee zullen de zonnepanelen goedkoper worden en zal het zelfs meer zonlicht in energie kunnen omzetten. Omdat grafeen zo flexibel is zal het ook in kleding kunnen worden verwerkt. We zullen straks dus t-shirts gaan zien met ingebouwde fotovoltaïsche cellen die het mogelijk maken om je laptop op te laden. (via: GQ)

Net zoals de microchip onze wereld veranderde zal grafeen de volgende stap zijn. Alleen met grafeen zijn er zo veel meer toepassingen denkbaar dan we ooit gedacht hebben.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *