Waarom je moet opletten bij het kiezen van een VPN voor je Android telefoon

Waarom je moet opletten bij het kiezen van een VPN voor je Android telefoon
Let goed op bij het kiezen van een VPN-aanbieder.

Tegenwoordig maakt men steeds meer gebruik van mobiele VPN-verbindingen op laptops, computers en zelfs complete routers. Weinigen gebruiken echter een VPN-verbinding voor een mobiele telefoon. Dit is echter wel aan te raden. Een telefoon is namelijk een apparaat dat gemakkelijker is qua toegang dan een laptop, aangezien men veel meer tijd doorbrengt met een mobiele telefoon. Daarnaast gebruikt met tegenwoordig veel open wifi-netwerken om in te loggen, terwijl hier wel degelijk gevaren liggen. In dit artikel leggen we uit waarom een VPN op je mobiele Android apparaat een aanrader is.

Waarom een VPN-verbinding?
Een mobiele VPN-verbinding is aan te raden vanwege verschillende redenen. Allereerst is een telefoon voortdurend bezig met het uitwisselen van data met het internet. Deze data is echter niet versleuteld. Door het gebruik van een VPN-verbinding is dit wel het geval, waardoor de data lastiger te onderscheppen is. Hoewel dit dataverkeer nog enige vorm van encryptie bevat, is dit bij veel onbeveiligde wifi-netwerken niet het geval. Hier ligt dus helemaal een risico.

Daarbij is een mobiele VPN-verbinding op een telefoon handig als er ingelogd moet worden op het private netwerk van de werkgever. Dit is vooral aan te raden wanneer het gaat om bedrijfsgevoelige informatie.

Welke VPN is geschikt?
Door de overvloed aan apparaten die gebruik maken van het Android-besturingssysteem, is het aanbod van VPN-apps ook enorm. Dit maakt een goede keuze lastig. Toch zijn er een aantal tips waar men rekening mee kan houden bij het kiezen van een VPN-app.

Voldoende servers
Allereerst moet de app over voldoende servers beschikken. Hoe meer servers er beschikbaar zijn, hoe meer mensen er gebruik kunnen maken van de app. Daarnaast wordt het aantal mensen uitgesmeerd over de verschillende servers zodat deze niet overvol raken en hierdoor de internetsnelheid afneemt.

Naast het aantal servers, is het aantal landen waarin de servers zich bevinden van belang. Het stelt de gebruiker namelijk in staat om te verbinden met verschillende landen. Hierdoor kan bijvoorbeeld content op YouTube of Netflix geraadpleegd worden, terwijl de gebruiker zich in een land verbindt waar dit (nog) niet kan.

Het aantal apparaten
Een andere tip is om te letten op het aantal apparaten dat wordt ondersteund. Er zijn namelijk apps die slechts op één apparaat de service aanbieden, terwijl andere apps een groter (soms onbeperkt) aantal apparaten ondersteunen.

Kijk naar het vestigingsland
Het vestigingsland kan een belangrijke factor zijn bij het kiezen van een mobiele VPN-provider. In Amerika stelt de wetgeving de Amerikaanse overheidsdiensten namelijk in staat om mee te kijken, ook al gaat het om een mobiele VPN-verbinding. Wil je dit vermijden, kies dan geen app waarbij het vestigingsland Amerika is.

Kies ook voor een aanbieder die OpenVPN aanbiedt. Dit is namelijk de veiligste manier van ondersteuning als het gaat om VPN-verbindingen. Let tot slot op de privacy-voorwaarden van de app. Het kan namelijk zo zijn dat er wel degelijk data wordt gelogd, zoals in het geval van Facebook.

VPN met logging
Hier schuilt nou net het gevaar voor de gebruikers van mobiele VPN-diensten. De adverteerders claimen geen data van de gebruikers te verzamelen, maar doen dit anderzijds soms toch. Dit was ook het geval bij de Onavo VPN van Facebook. Deze app verzamelde namelijk data van gebruikers, terwijl ook de smartphone activiteiten van de gebruikers werden bijgehouden. Deze werden vervolgens ingezet door Facebook om de gebruikers beter te voorzien van reclame, aanbiedingen en content.

In ruil voor het verzamelen van deze data betaalde Facebook de makers van de app tot $20 per gebruiker. Wat er precies is verzameld is onduidelijk, maar de app had in ieder geval genoeg rechten om toegang te krijgen tot gesprekken, e-mails, locatie en andere gevoelige informatie. De app is ondertussen uit de App Store en Google Play Store verdwenen. Voor gebruikers die de app al gebruikten is deze echter nog wel beschikbaar. Dit geeft hen tijd om te zoeken naar een vervangende VPN-aanbieder.

Het installeren van een mobiele VPN-verbinding is dus wel degelijk de moeite waard. Als men wat tijd steekt in het onderzoeken van de mogelijkheden, komt men vanzelf bij een app die geschikt is. Houd daarbij dus wel rekening met het aantal servers, de locaties van deze servers en de privacy-voorwaarden die in de app zijn opgenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *