Waarom je moet stoppen met social media

Apps op onze telefoon nemen langzaam ons leven over
Social media hebben niet alleen voordelen…

Social media maken meer en meer een deel uit van ons leven. Niet alleen staan onze foto’s op Facebook, onze gedachten op Twitter en onze gehele loopbaan op LinkedIn. Langzaam worden we één met onze identiteit op het internet. Massaal delen we alles met de wereld en maken we gebruik van de gemakken die social media met zich mee brengen. Maar steeds meer mensen beginnen het gevaar van het publieke bestaan in te zien. Men wordt gestalkt, gepest, beoordeeld en zelfs geprofileerd door middel van social media. Wordt het niet eens tijd om te stoppen?

Desinformatie
Social media zijn een broedplaats voor desinformatie; bijna liefkozend ‘nepnieuws’ genoemd. Desinformatie – het verstrekken van onjuiste informatie – bestaat natuurlijk al zolang informatie bestaat. Toch lijkt het met de komst van Facebook en Twitter maar ook Google en Yahoo! alleen maar erger te worden. Zelfs zo erg, dat de Verenigde Staten Trump nu president moeten noemen. Al die provocerende koppen van slechte nieuwsleveranciers, maatschappelijk “relevante” filmpjes getiteld: “Dit filmpje veranderde mijn leven” en fotocollages met het onderschrift: “Deze zeven foto’s zijn hartverscheurend. Vooral de vijfde is ongelofelijk.” Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn nauwelijks te onderscheiden van andere vormen van informatievergaring. En wat moet een mens, als hij niet meer weet wat wel en niet waar is. Social media zijn een broedplaats voor existentiële crisissen.

Social media nemen ons leven over
In Nederland zitten bijna 10 miljoen mensen op Facebook. Je zit te wachten bij de tandarts, er is reclame op tv of je bent aan het poepen. Doorgaans doen we dan allemaal hetzelfde: even Facebook checken. Gemiddeld kijken jongeren (vanaf 11 jaar) volgens onderzoek dagelijks 5,5 uur naar een scherm. Komt er een punt waarop ons fysieke leven versmelt met dat op het sociale medium? En is het niet veel efficiënter om een persoon in het echt te leren kennen, in plaats van via een voorgeselecteerd profiel?

Selfies zijn dodelijk
Ook selfies maken om die vervolgens op internet te plaatsen is de laatste jaren een cultureel fenomeen. Maar zo onschuldig is jezelf fotograferen nog niet. Zoekresultaten bij het intikken van dood door selfie liegen er niet om; tientallen mensen komen jaarlijks om door het maken van een zelffoto. Mensen verongelukken, vallen van de trap of van een hoog gebouw af, of schieten zichzelf per ongeluk dood. Tja, je moet wat over hebben voor die ultieme selfie.

Pesten is een eitje
Schoolpleinen zijn een sociaal slachtveld waarop kinderen hun positie in die microsamenleving proberen vast te stellen. Meisjes plagen, kusjes vragen, maar dat plagen gaat vaak wat verder. Met de volledige integratie van social media zijn zelfs jonge kinderen vandaag de dag online actief. Waar men op het speelplein gecontroleerd wordt door een leraar, is het internet vaak een plek van anonimiteit en oncontroleerbaarheid. Kinderen verschuilen zich achter een alias en kunnen zo ongeremd en ongecensureerd hun mening over anderen kwijt, met alle gevolgen van dien. Vorige maand nog, maakte een jongen zelfs een einde aan zijn leven na langdurig gepest te worden. Anonimiteit en sociale media zijn dodelijke wapens, zonder enige vorm van terugslag of repercussie.

Het veroorzaakt depressie
Een onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh wijst uit dat sociale media een direct verband hebben met het ontwikkelen van een depressie. Van de ondervraagden (tussen de 17 en 32 jaar) bleek een kwart in meer of mindere mate depressief te zijn. Er kon daarna een direct verband tussen de maten van depressie en het social media-gebruik getrokken worden. Degenen die de meeste tijd op sociale media spendeerden, hadden 1.7 keer zoveel kans om een volledige depressie te ontwikkelen. En waarom zou je een labiele mentale gesteldheid riskeren voor foto’s en berichten van mensen die je niet eens kent?

En dat zijn slechts een paar redenen waarom we ons social mediagebruik wat zouden moeten terugschroeven. Zo zou je dom worden van social media, beïnvloedt het je prestaties op het werk en word je er een narcist van. Zoals fastfood, hebben ook sociale media een scala aan negatieve neveneffecten. We moeten ons serieus gaan afvragen of het eten van die vette burger het waard is; voor je het weet wordt het je dood.

Meer lezen? Check ook waarom de tech-elite hun kinderen naar computervrije scholen stuurt.

Nog geen reacties

  1. Had vroeger Facebook, zonder echte achternaam..
    Nu verwijderd, alleen maar LinkedIn. Normaliter heb ik het niet zo met gegevens/foto’s plaatsen op het internet, maar LinkedIn is wel enorm handig om te netwerken en te groeien naar je droombaan.

  2. het gevaar vind ik dat je door die social media enkel volgt en opzoekt wat je zelf of je vrienden interessant vindt. Zo kan je bv enkel maar rechtse media volgen, of net linkse. Of kan je vanalles volgen over het milieu of dierenleed. En hoe meer je er van ziet, hoe depressiever je inderdaad wordt.

    Ook het feit dat jezelf of iedereen rondom je een selectie van de beste plaatjes upload op facebook van het ski reisje en enkele maanden later dan weer het zomerreisje etc…je ziet enkel de happy moments!

    • @Jantje_555: met name die media vind ik eng. Ik heb enkel muziek en autosites op mijn feed staan, (ik doener niet veel mee). Maar wat veel mensen aan uiterst linkse of juist rechtse media te lezen krijgen is best verontrustend. Social media is nu nog ingesteld om je te pamperen en je vooroordelen te bevestigen. Goeie!

  3. “Het veroorzaakt depressie”
    Dat is natuurlijk een gevaarlijke conclussie. De onderzoekers hebben een correlatie gevonden. Misschien veroorzaakt een depressie wel een verhoogd gebruik van sociale media.
    Dat schrijven ze trouwens ook in het gelinkte artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *