Waarom je niet moet bellen via Siri of Google Assistent

Auteur: , Geen reacties
Siri

Handig hoor, die spraakassistenten. Het heeft ook een keerzijde.

Techbedrijven maken spraakassistenten slimmer en slimmer. Naast het versturen van een e-mail of vragen wat voor weer het is, kun je ze bijvoorbeeld ook gebruiken om je slimme huis te bedienen. Je stem is een machtig wapen, zo blijkt maar weer.

Er zit helaas ook een keerzijde aan al dat gemak. Kwaadwillenden die bijvoorbeeld misbruik maken van de techniek. Het is aan te raden om geen telefoontjes te plegen via Siri of Google Assistent. Tenminste, als het gaat om telefoontjes buiten je contactlijst. Het Better Business Bureau heeft een waarschuwing hiervoor uitgegeven.

Volgens Better Business Bureau maken scammers gebruik van de assistenten om je gegevens te kapen. Je wil bijvoorbeeld KLM bellen, maar weet het nummer van de vliegtuigmaatschappij niet. Je vraagt aan de assistent om KLM te bellen en Google of Siri zoekt vervolgens het nummer voor je op en de telefoon draait het nummer. Hier komen de scammers in actie. Ze kopen advertenties in op zoekmachines om zo tussen de zoekresultaten terecht te komen. Daarbij wordt een telefoonnummer weergegeven. De assistent kan dat nummer selecteren en vervolgens doet de scammer aan de andere kant van de lijn net of ze de vliegmaatschappij zijn om je te helpen.

Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van een dergelijke scam is het beter om Google Assistent of Siri niet te gebruiken voor dit soort toepassingen. Handmatig Googelen, het officiƫle nummer raadplegen en deze vervolgens bellen. Zo weet je altijd dat je honderd procent goed zit.

Lees ook: reken af met jouw grootste digitale ergernissenEr zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).