Waarom lag het internet plat en gaat dat vaker gebeuren?

waarom internet gehackt
Door een aantal grote cyberaanvallen was gisteren een groot deel van het internet onbereikbaar. Hoe komt dit en is het waarschijnlijk dat het opnieuw gaat voorkomen?

Honderden websites waren gisteren niet bereikbaar door een distributed denial-of-service-aanvallen op internetbedrijf Dyn. Het ging om drie grote golven van cyberaanvallen die vlak na elkaar werden uitgevoerd op de servers van de Amerikaanse DNS-provider. Problemen werden zowel in Europa als in Amerika ondervonden. Zo waren websites als Netflix, Twitter, Reddit en Spotify niet of slecht bereikbaar.

Het is tot nu toe onduidelijk wie er achter de cyberaanvallen zit, maar het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken en de FBI zijn gelijk op de zaak gedoken. Wel bemoeide WikiLeaks zich met de zaak, personeel van de klokkenluiderswebsite deden via Twitter een oproep om de cyberaanvallen te stoppen omdat het punt gemaakt is en oprichter Julian Assange nog in leven is. Enige aanwijzing dat WikiLeaks achter de aanvallen zit is er echter niet.

Bij DDoS-aanvallen wordt simpel gezegd informatie van bepaalde websites zo vaak opgevraagd dat de betreffende servers het niet aan kunnen en het begeven. Dit wordt gedaan met tientallen miljoenen IP-adressen per keer afkomstig van vele gehackte apparaten met internet, zoals printers, smartphones, laptops, etc. Maar vooral het opkomende ‘internet of things’ kan van grote invloed zijn doordat steeds meer alledaagse voorwerpen verbonden zijn met internet en netwerken.

Hoewel betreffende cyberaanvallen zorgvuldig gepland en uitgevoerd moet worden, laat het ook zien hoe kwetsbaar het internet eigenlijk is. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat dit in de toekomst voorkomen kan worden. Hoe internetbedrijf als Dyn dit in de toekomst gaan voorkomen is tot op heden ook niet geheel duidelijk. En dat kan grote gevolgen hebben als je bedenkt hoe afhankelijk we zijn geworden van het internet in ons dagelijks leven.

5 reacties

  1. Volgens titel “het internet”, -> “een groot deel van” – > “honderden websites” -> “Netflix, Twitter, Reddit en Spotify”.

    Volgens mij viel het wel mee dus.

    • @ffw88: het viel niet mee. Dyn is een grote jongen. Ze hebben HEUL VEUL klanten. Aangezien men die niet allemaal kan gaan noemen hier, noemt men een handvol in NL bekende sites.
      Maar alle Klanten van DYN waren de sjaak. Dus ja, this is a big deal.

  2. Ach zonder internet overleef ik het ook wel, heb het 30 jaar zonder gedaan, dus terugschakelen is niet zo heel moeilijk, zorg voor jezelf, dat je er niet te afhankelijk van wordt en gebruik het, waarvoor het bedoeld is, het je voorzien van informatie, als je dat denkt nodig te hebbben. Maar laat je niet opjuinen door de maatschappij, omdat zij vinden dat het beter voor je is, om altijd verbonden te zijn. Want dat is niet zo, want zie het resultaat.

    Hoe minder belangrijk het is om verbonden te zijn, des te oninteressanter is het voor hackers, om te hacken. Nu denkt men belangrijk te kunnen zijn, door te laten zien, dat het allemaal heel frigide is, dat internet en dat is het ook en dat blijft het ook.
    De fysieke mogelijkheden, moeten blijven bestaan, om een goed functionerende gemeenschap te ondersteunen, als de omstandigheden er om vragen.
    Want het is leuk, al die moderne technieken, maar je hebt er geen klap aan, als de stroom, of techniek het aflaat weten.
    Dus houdt pen, papier, zaklamp, of kaarsen en lucifers en een goed scherp mes altijd paraat, zodat het overleven in de reallife jungle van het leven, altijd mogelijk is.

    • @Orichy: je betrekt het puur op jezelf. Je vergeet echter even dat miljoenen mensen een baan hebben dankzij internet.
      Niet alleen providers of bedrijven die alleen vanwege Internet bestaan, maar ook het hele eco-systeem er omheen.

      Advies: kijk verder dan je eigen neus lang is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *