Waarom Mozilla Firefox even blundert met extensies

Auteur: , 3 Reacties
Pijnlijk

Een pijnlijke fout, maar een fout die regelmatig voor komt.

Als je een trotse gebruiker van Mozilla Firefox bent dan heb je momenteel even een probleempje. Alle extensies in de browser werken momenteel namelijk niet; de gehele functie is uitgeschakeld. De reden achter het niet werken van alle extensies is daarbij behoorlijk knullig en helaas veelvoorkomend in de tech-industrie.

Extensies zijn voor Firefox-gebruikers eventjes volledig onbruikbaar nadat een beveiligingscertificaat verlopen bleek te zijn. Hierdoor zouden zogenoemde add-ons niet meer werken en ook niet geïnstalleerd kunnen worden.

De ontwikkelaar was er zelf snel bij en postte dan ook een excuses op Twitter en in een toegewijde blogpost. Het team zou hard aan een oplossing werken en 4 uur na het erkennen van het probleem meldt het bedrijf dat er een fix getest wordt die het probleem zou moeten oplossen.

Ondertussen zijn gebruikers woest en reageren ze dat af op Twitter. Firefox zou (naast energiezuinig zijn) erom bekend staan om gebruikers tools te bieden waarmee ze veiliger en gemakkelijker op het internet kunnen browsen. Nu de extensies, add-ons in Firefox, niet meer werken, verliest de browser een belangrijk selling point.

Aan de andere kant is dit helaas een veelvoorkomend probleem in de tech-industrie. Het bijhouden van allerlei certificaten en het up to date houden van software op basis van technieken die een decennium geleden misschien relevant waren en nu het loodje leggen zou erg pittig zijn.

Gelukkig nemen sommige gebruikers het probleem dan ook met een korreltje zout. Een gebruiker op Twitter reageert bijvoorbeeld onder de excuses van Firefox met ‘Neeeee, jullie lieten me een reclame bekijken. Onvergeeflijk’, terwijl een andere gebruiker zegt: ‘Het internet zonder ad block is eigenlijk behoorlijk eng. Fix het snel aub.’ Op het moment van schrijven werkt het team van de browser nog hard aan een fix.

Lees ook: Windows 10 wil niet dat je Chrome of Firefox gebruikt3 reacties

I heb maar 1 extensie die de melding gaf momenteel niet meer te werken.
De rest staat aan en doet het ook gewoon :)
Bij mij deed Adblock het niet meer, weet je gelijk weer hoe irritant die reclames zijn. Door die bewegende dingen door je scherm word je zo afgeleid dat je de tekst half leest. Gelukkig doet alles het weer.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).