Waarom ook jij verticaal gaat filmen

Ook jij! Verticaaltje!
Het is online de meest gehate filmstijl: verticaal filmen. Zo erg gehaat dat het een naam heeft gekregen: Vertical Video Syndrome. Maar zelfs jij gaat binnenkort ook over op verticaal.

Sinds de opkomst van apps als Periscope, Meerkat maar ook Snapchat maakte jij je namelijk ook al schuldig aan de overtreding van het horizontaalgebod. En dat was ongemerkt en ongestraft. Filmmaker Joe Avello voorspelt dat we allemaal gaan overstappen op verticale video. Want tja, logisch eigenlijk, mensen zijn doorgaans verticaal als ze gefilmd worden. Dingen die vallen zijn leuk om te filmen, en doorgaans vallen dingen verticaal en niet horizontaal. Zoals Avello in zijn verticale video zegt: boeken, tijdschriften en veel kunst is al lang verticaal, dus waarom video ook niet?

Apparata gaat vandaag de markt op en vraagt: Waarom filmt ú nog niet verticaal?

En omdat hij zo leuk is, hier nog eens de uitleg waarom VVS bad is:
[gv data=”Bt9zSfinwFA”][/gv]

4 reacties

  1. Eigenlijk zou het héél simpel kunnen zijn: een full-HD scherm meet 1920 x pixels, (L x B) horizontaal. De meeste camera’s in de moderne smartphones hebben een 8, 13, 16 of zelfs 20 megapixel chip voor het vastleggen van beelden. Daarin zit dus een gigantische “overmaat” aan pixels in. Je zou dus horizontaal in full-HD kunnen filmen, terwijl je de telefoon verticaal houdt; het enige wat de camera-app hoeft te doen, is aan de hand van de g-sensor het beeld softwarematig te ‘kantelen’.

    Dus, heren appbouwers, doe je ding. Bevrijdt ons van het VVS!

  2. Verticale video is onzinnig, als je in de bioscoop zit krijg je een lamme nek van een verticaal scherm, een computer scherm is ook gewoon horizontaal aangezien je meestal meer dan 1 ding tegelijk doet en je dingen naast elkaar zet, als je met 2 boeken bezig bent leg je ze ook niet boven elkaar. Daar naast is er in de hoogte meestal niets boeiends en is de lens op een telefoon wijd genoeg om een persoon van top tot teen in beeld te krijgen op 3 meter afstand wanneer je de telefoon horizontaal houd. Verder is het zichtsveld van een persoon ook breder dan dat het hoog is het is dus natuurlijk om een horizontaal beeld te bekijken.

    • @MrSkyline: Het verticale beeld wat wij hebben is dan inderdaad ook omdat wij een breed (horizontaal) blikveld hebben, niet een hoog (verticaal) blikveld. VVS filmen is chill als je op je iPhone scherm kijkt, maar dat is dan ook echt het enige.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *