Waarom Sony inzet op een gebogen camera beeldsensor

Waarom Sony inzet op een gebogen camera beeldsensor
Alle camera’s die nu op de markt zijn maken gebruik van een platte beeldsensor. Sony wil daar met zijn gebogen beeldsensor verandering in brengen.

Bovenstaande foto is dan ook de eerste foto die is genomen met behulp van de beeldsensor die door Sony in ontwikkeling is. Met deze nieuwe beeldsensor zouden toekomstige camera’s goedkoper en kleiner kunnen worden, maar je kan er vooral scherpere foto’s mee maken.

Dat komt omdat de beeldsensoren die nu gebruikt worden last hebben van beeldveldwelving. Als je dus een foto neemt waarbij je focust op het midden worden de buitenste randen onscherp. Omgekeerd heb je precies hetzelfde probleem. Veel fabrikanten proberen dat tegen te gaan door elementen aan de camera toe te voegen, maar hierdoor wordt hij zwaarder en duurder.

Sony gebruikt een ingewikkeld proces om de beeldsensoren te maken. Zo wordt de sensor met een speciaal ontworpen buigmachine in bijna dezelfde hoek gebogen als onze ogen bol zijn. Daarna wordt de beeldsensor gefixeerd met een keramische plaat aan de achterzijde. Hierdoor is het dus mogelijk om kortere en lichtere lenzen te gebruiken omdat er meer licht op de sensor valt.

De techniek staat nog in de kinderschoenen maar het feit dat er al een foto is gemaakt met de sensor voorspelt een hoop goeds. Sony zal waarschijnlijk eerst een camera voor de commerciële markt introduceren met een vaste lens. Dit omdat er nog geen lenzen beschikbaar zijn voor gebruik met een gebogen beeldsensor. Misschien kondigt Sony tijdens het Photokina 2014 evenement in Keulen al een nieuw toestel aan dat gebruik zal gaan maken van deze nieuwe techniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *