Wachtwoorden voor Netflix en Spotify vaak te simpel

TittyTwister
Zo maak je een beter wachtwoord.

Je kunt tegenwoordig niet meer internetten zonder om de haverklap in te moeten loggen op een website. Enerzijds omdat dat de drempel verhoogt om bijvoorbeeld een account aan te maken of toch even te schelden onder een artikel, anderzijds om de gebruiker een betere ervaring te geven. Toch doen de meeste sites er volgens de Consumentenbond te weinig aan om gebruikers een goed wachtwoord te laten kiezen.

De belangenorganisatie keek door middel van een steekproef welke wachtwoorden op bijna honderd websites geaccepteerd werden. Een derde van al die sites bleek slecht te scoren op dit gebied. Ook scoorde 11 procent matig. In veel van die gevallen ging het om het toestaan van (absurd) korte wachtwoorden. Zo laten Coolblue en Hema simpele, korte wachtwoorden toe, en heb je bij Netflix genoeg aan vier tekens, terwijl je bij Spotify zelfs maar twee tekens nodig hebt. Tja, ‘WW’ was nog nooit geen goed wachtwoord…

Ook testte de Consumentenbond hoe websites gewapend waren tegen een hack-techniek genaamd brute-force-aanvallen. Op deze manier wordt door middel van een grote hoeveelheid rekenkracht binnen een korte tijd ontzettend vaak het wachtwoord gegokt. Een kwart van de sites was hier gevoelig voor. Andere sites stelden bijvoorbeeld een inloglimiet van een bepaalde tijd in, waardoor dit soort aanvallen niet mogelijk zijn.

Aan de andere kant is er volgens de bond in bijna 50% van de gevallen spraken van een te strikt wachtwoordbeleid. Absurde wachtwoorden zoals ‘$#)@$&!99234’ of ‘G5^38Hhjf)@*$’ zouden bij wijze van spreken niet toegestaan zijn. Het wordt dus in bijna de helft van de gevallen te moeilijk gemaakt om een realistisch, onthoudbaar wachtwoord te bedenken.

Overigens laat de site van de Consumentenbond een wachtwoord zoals ‘hallo123’ wel toe; de organisatie bestempelt zichzelf dan ook als matig. Platformen zoals Facebook, Pinterest, Gmail en Instagram doen het daarentegen wel erg goed. Uiteindelijk gaat het dus om de balans. Mijn wachtwoord voor praktisch iedere site, ‘TittyTwister#69’, heeft netjes hoofdletters, kleine letters, getallen en een leesteken. Makkelijk te onthouden maar moeilijk te raden! Laat in de comments weten wat jouw wachtwoord is, dan zal ik zeggen of het veilig is of niet.

Check ook even dit lijstje, waarin we de slechtste wachtwoorden van 2017 op een rijtje zetten. Ben je een beetje vergeetachtig als het gaat om wachtwoorden, check dan deze veilige app die al je wachtwoorden bijhoudt.

Via: Nu.nl
Foto @WikiMedia/Psyomjesus

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *