Was jij vroeger ook zo stom om Super Mario Bros te spelen?

super-mario-bros-record
Je had dat spel beter nooit uit de verpakking kunnen halen en op kunnen bergen… .

Het spel Super Mario Bros is al op de markt vanaf de jaren ’80 en sindsdien miljoenen en misschien wel miljarden keren over de toonbank gegaan. Het eerste wat je deed als je thuis kwam was de verpakking openscheuren en uren spelen. Wellicht wel tot je het spel letterlijk grijs gedraaid had. Dat had je beter niet kunnen doen.

Een Amerikaanse (waar anders?) verzamelaar had namelijk nog een ongeopend exemplaar voor Super Mario Bros voor de NES (Nintendo Entertainment System) op zolder liggen. Hij vermoedde wel dat de game waarde had en besloot hem ter veiling aan te bieden bij een online veilinghuis dat sinds januari veilingen van computergames organiseert. Inmiddels is de veiling afgelopen en heeft de game de recordprijs van $ 100.150,- opgebracht.

Uiteraard is zo’n prijs niet zomaar geboden. Allereerst betreft het een van de allereerste exemplaren toen de NES alleen nog als test te koop was in grote Amerikaanse steden, zoals New York. Op dat moment kon je de NES kopen met een spellenpakket. In dit pakket was Super Mario Bros niet begrepen, dus moest je het apart aanschaffen. Een ander bijzonder aspect is dat dit exemplaar met een sticker geseald is. Dit werd alleen met de allereerst verkochte spellen gedaan. Daarnaast is zowel de verpakking als de sticker in een bijzonder goede staat en was de herkomst van het spel zo duidelijk dat een vervalsing werd uitgesloten door de gereputeerde spellen-taxateur Wata Games, die een “near mint” conditie van 9.4 en een “Seal Rating” of A++ aan het spel gaf. Het spel is gekocht als investering door een groep verzamelaars die het eigendom van de game zullen delen.

Wie overigens even op e-bay rondkijkt ziet dat ook minder zeldzame exemplaren veel geld op kunnen leveren. Wellicht iets om in de gaten te houden als je aand e voorjaarsschoonmaak gaat beginnen. Overigens is er tijdens zo’n opruiming genoeg te beleven. Deze Amerikaan ontving een fortuin voor zijn game-verzameling, de Nikkon camera van opa blijkt ook ineens iets waardevoller dan gedacht. Ook de Leica van oma blijft niet achter. Is er iemand die als kennis de toen nog jonge Steve Jobs geholpen hebben door een Apple 1 te kopen dan is dat ook niet voor niets geweest. Happy cleaning!

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *