Wat is er aan de hand bij Rotten Tomatoes?

Brie Larson als Captain Marvel
Brie Larson als Captain Marvel kreeg de wind van voren.

Als filmbuff zijn er talloze plekken waar je je recensies en geïnformeerde meningen vandaan kunt halen, maar een van de meer controversiële platforms voor de beoordeling van films past hun beleid flink aan. Dit nadat onder andere Captain Marvel nog vóór de release kapot werd gemaakt door een kleine groep gebruikers.

Rotten Tomatoes is altijd een beetje een vreemde eend in de bijt geweest. Enerzijds probeert het altijd een ongefilterde mening van zowel de criticus als het publiek weer te geven door de rating van die twee groepen te tonen, maar anderzijds krijgt het veel kritiek vanwege de manier waarop die meningen worden verzameld. Een recente rel rondom het platform forceert de website nu stappen te ondernemen om ongerelateerde ongein uit de ratings te filteren. Wat is er precies aan de hand?

Nu, ongeacht of je een film tof vindt of totaal niet interessant, je zou je menig pas moeten kunnen geven nadat de film is uitgekomen, toch? Rotten Tomatoes hanteerde tot dusver een ‘Want to See’-rating; een parameter die aangaf welk percentage van de bezoekers uitkeek naar de release van een film. Dat cijfer werd daarentegen volgens de website zelf vaak verward met de ‘Audience Score’, het cijfer dat de kijker geeft nadat de film is uitgekomen.

[gv data=”0LHxvxdRnYc”][/gv]

Dit resulteerde in gigantische haat en 0%-scores voor films die nog niet eens uitgekomen waren, vanwege gebeurtenissen buiten de bioscoop om. Het meest recente voorbeeld omvat Captain Marvel en de actrice van het titulaire karakter, Brie Larson.

De Oscar-winnares stelde in een interview dat ze vond te vaak door witte mannen geïnterviewd te worden en dat ze een meer diverse bezetting van de journalistieke film-industrie zou willen zien. Ongeacht of je het hier al dan niet mee eens bent, heeft dit natuurlijk totaal niets te maken met de film, Captain Marvel, die vanwege Larson’s opmerkingen kapotgemaakt werd op basis van de ‘Want to See’-rating.

Rotten Tomatoes haalt deze anticipatieparameter dan ook van hun platform. Ook de reacties zijn voortaan uitgeschakeld totdat de film daadwerkelijk uit is gekomen. Wat mij betreft is dit een verandering die al veel eerder had mogen komen. De transparantie van een dergelijk platform is altijd een beetje aan de lage kant, en in elk geval wachten met het tonen van een rating totdat de film uit is, lijkt me niet meer dan logisch.

Wat boeit het immers of een groot deel van het publiek al dan niet zin heeft in een film; het gaat om jou! Als ie goed is, is ie goed en als ie shit is, dan is ie shit. Maar dat wil je toch alleen van mensen weten die al naar die film zijn geweest, toch?

Lees ook: Hotel: negatieve recensie achterlaten? Boete!

Foto @MarvelStudios

Eén reactie

  1. Toch is het politiek correctheid gehalte zo dramatisch gemaakt daar in Hollywood, dat het zo overduidelijk is dat het fake is. Je moet als artiest sowieso je politieke voorkeur voor je houden als je carriere je lief is. Ik denk mevrouw Brie een leuk gesprek kan verwachten met haar producers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *