Wat is er pro aan de Samsung Notebook 9 Pro?

Auteur: , Geen reacties
samsung-notebook-9-pro-pen-vergelijking

Na het debacle met de Samsung Pen gaat het weer mis.

Na de Samsung Notebook 9 Pen werd de Samsung Notebook 9 Pro gelanceerd. De Pro en de Pen werden al gesignaleerd op de innovatiebeurs SEC. Daar waren beide Notebooks in gezelschap van een derde apparaat, dat Samsung de “Pen” noemde. De reacties waren honend toen bleek dat de Notebook Pen en Notebook Pro gewoon met een reguliere stylus te bedienen zijn. De Samsung Pen bleek niets anders dan een aangeklede stylus, die voorzien was van een klinkende naam. Het enige dat premium leek was de prijs.

Nadat de Samsung Notebook Pen 9 gelanceerd was keek men reikhalzend uit naar de Samsung Notebook Pro 9, die zelfs in twee versies verscheen. Wederom volgenden er honende reacties. Samsung blijkt nauwelijks functionaliteit toe te voegen aan haar premium uitgaves, terwijl de prijzen fors hoger liggen.

Zo is het verschil tussen de twee Pro-versies alleen het opslaggeheugen, dat het geheugen van de ‘kleinere’ uitvoering 8 GB RAM en 256 GB ROM bedraagt, terwijl de uitgebreide uitvoering 16 GB RAM en 512 GB Rom geheugencapaciteit heeft.

Wie de vergelijking tussen de Samsung Notebook 9 Pro en Samsung Notebook 9 Pen maakt zal zich al snel bekocht voelen.

Zo heeft de Samsung Notebook Pen een 13 inch display met Full HD resolutie en maximaal 500 nits brightness. De ‘Pro’ versie zet daar een 13,3 inch Full HD beeldscherm met 6,7 millimeter lijst en 350 nits helderheid tegenover.

De Samsung Notebook Pen functioneert op een Intel Core i7 processor (8565U) en Intel UHD Graphics 620 grafische kaart. Laat dit nu exact dezelfde processor zijn die ook ingebouwd is in de Samsung Notebook Pro. Ook het geheugen van de Penn functioneert met 8GB RAM en opslagcapaciteit van 512 GB maar nauwelijks beter dan dat van de Pro-versie, ongeacht de capaciteit die je kiest.

De Pro-versie weegt 1,28 kilo en Pen-versie is 1,12 kilo. ook is op beide versies Windows 10 geïnstalleerd. Ook ondersteunen beide Notebooks fast charging en Gigabit Wifi. Afgezien van het geheugen zijn er tussen de drie varianten dus nauwelijks verschillen te ontdekken.

De echte verschillen komen pas boven wanneer we de prijzen vergelijken. Voor de versie van Samsung Notebook Pro 9 met het minste geheugen betaal je naar verwachting $ 1.100,- en voor de versie met uitgebreid geheugen $ 1.300,-. Voor de Samsung Notebook Pen betaal je zelfs $ 1.440,-. Overigens wil het gebrek aan verschil niets zeggen over het gebrek aan kwaliteit. Die kwaliteit is dan ook in het verleden regelmatig onderscheiden.

Wellicht zie ik iets over het hoofd, maar het grootste verschil tussen de goedkoopste en duurste release is naar mijn smaak $ 300,-, terwijl dit een zee van extra tech zou moeten zijn. Wie wil kan de modellen vanaf zondag zelf online bekijken en vergelijken, want deze Notebooks zijn niet in de winkel, maar alleen online te koop.

Mocht Samsung zich wat van de morrende gemeenschap aantrekken is een nieuwe naam wellicht ook niet gek. De Notebook 9 wordt al sinds 2016 verkocht.

Bronnen: Slashgear voor beide modellen en Engadget.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).