Wat zijn de verschillen tussen Apple Music en Spotify?

Wat is het verschil tussen Apple Music en Spotify?
Tijd om de twee streaming diensten met elkaar te vergelijken.

Apple heeft gisteravond iOS 8.4 voor de iPhone, iPad en iPod uitgerold, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar de nieuwe Muziek-app, die ondersteuning biedt voor Apple’s langverwachte Spotify-concurrent Apple Music. Het bedrijf wist in het vorige decennium de muziekindustrie voorgoed te veranderen met iTunes, waarbij je losse nummer kunt kopen. De laatste jaren heeft de consument echter liever een streaming dienst: voor een vast bedrag per maand luisteren wat je maar wilt. Spotify (en nog een handvol anderen) doken op de markt, maar Apple ging niet mee.

Apple is nu weer bij de tijd qua muziek, dus hoog tijd om de nieuwe muziekdienst eens te vergelijken met Spotify.

1. De prijs

Een standaardabonnement op Apple Music kost evenveel als de maandprijs van Spotify Premium: 9,99 euro. Echter, als je een familie-abonnement op Apple Music neemt kun je met maximaal zes personen van de dienst gebruik maken. Dat kost ongeacht het aantal deelnemers 14,99 euro per maand. Bij Spotify kost elke persoon erbij vijf euro per maand extra.

2. Muziek afspelen via Siri

Op Apple-apparatuur kun je muziek van Apple Music aanzetten via de digitale (en dolkomische) spraakassistent. Niet geheel verrassend lukt datzelfde trucje niet bij Spotify. Wel komen er deze herfst – een exacte datum is nog niet genoemd – apps voor Android- en zelfs Windows-telefoons. Een desktopversie van Apple Music ontbreekt evenmin.

3. Radiostation Beats1

Apple voorziet hun muziekdienst van een eigen radiozender, iets dat Spotify niet heeft Beats1 zend de klok rond muziek uit, dat volgens Apple ‘door mensen met verstand wordt geselecteerd, en niet door algoritmes.’ De zender wordt gerund door drie dj’s in drie verschillende steden. We viel gisteren meteen op dat Beats1 gekuiste versies uitzend. Apple bevestigde aan Buzzfeed dat alle muziek met expliciete teksten op Beats1 gecensureerd wordt. Iets dat wereldwijd wordt doorgevoerd. Blijkbaar kiezen ze er bewust voor Beats1 te profileren als familiezender.

4. Apple Music gaat social

Hoewel je met Spotify ook muziek kunt delen met vrienden, hamert Apple Music expliciet op de sociale componenten. Op de pagina van een artiest kan een muziekanz zelf muziek plaatsen, info geven over tours en optredens, en er komt een pagina waar je reacties kunt achterlaten. Ook kun je afspeellijsten en favorieten openbaar maken, waar andere gebruikers weer op kunnen reageren.

5. De omstreden gratis proefperiode

Apple Music is de eerste drie maanden gratis. Handig, om even te checken of de dienst wat voor je is. Bij Spotify is de gratis proefperiode momenteel 60 dagen. OVerigens wilde Apple Music artiesten niet betalen in de trial, maar na een rant van Taylor Swift op Tumblr ging Apple alsnog overstag.

Hoewel het huidige muziekaanbod met meer dan dertig miljoen nummers bij beide diensten vrijwel gelijk is, zal Apple geregeld exclusieve content doorpompen naar Apple Music. Daarover lees je hier meer.

9 reacties

  1. Lekker objectief ook om alleen maar voordelen van Apple music ten opzichte van Spotify op te noemen.

    Bijvoorbeeld: Spotify is gewoon beschikbaar op elk OS.

    Zucht… Apple fanboys hier

  2. Ik wist al langer dat Apparata … fan was van Apple spullen, maar dit artikel neigt gewoon bijna tegen reclame aan. Overigens slaat dat radiozender gedeelte ook nergens op, bij Spotify heb je bijv. een hele rits aan door spotify gemaakte en bijgehouden kanalen die in werkelijkheid redelijk richting radiozender gaan. Ik lees graag jullie artikelen Apparata, maar iets minder Apple-biased zou toch wel welkom zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *