Wat klopte er van de voorspellingen in Back to the Future 2?

Back to the future 2
Morgen is het 21 oktober 2015, de dag die Marty en Doc bezochten in het tweede deel van de filmreeks Back to the Future. Hoe verhoudt het toekomstbeeld in die film zich tot de realiteit?

Vervoer

Waarschijnlijk dachten we in 1989 allemaal wel dat er onderhand op zijn minst één vliegende auto zou zijn. Helaas. Terrafugia belooft al een tijdje allerlei prototypes, maar uiteindelijk is er nog niets van de grond gekomen (get it). We moeten het vooralsnog zonder vliegende Delorean doen.

Wel zien we Biff in de film voor een taxirit betalen met zijn duimafdruk, wat ook weer niet zo héél ver van contactloos betalen (of betalen via de Uber-app) verwijderd is.

Back to the future delorean

Reizen

Op een aantal posters wordt de reisbestemming ‘Vietnam’ aangeprezen, in de jaren ’80 nog ondenkbaar. Tegenwoordig wordt het land door veel Amerikanen bezocht.

Kleding

Het pratende jasje van Marty kun je natuurlijk best opvatten als een ‘wearable’. Ondertussen strikken de veters van onze Nikes zichzelf nog niet, hoewel de schoenen uit de film dan wel weer door Nike zijn uitgebracht (daar betaal je nu een slordige 20.000 dollar voor).

Back to the future jasje

Robots

De nieuws-filmende drones uit de film zijn er inmiddels gewoon, hoewel nog niet op grote schaal ingezet. Honden uitlaten doen ze helaas ook nog niet:

Nieuwsdrone

Drone hond

Entertainment

Laten we eerlijk zijn: onderstaande filmstill is toch een perfecte samenvatting van de laatste tien jaar filmgeschiedenis?

Back to the future bioscoop

Verder heeft Marty zowaar een oprolbaar flatscreen in zijn huis, en die zijn er inderdaad net. Dat geldt ook voor televisies met spraakbesturing.

Slimme bril

De ‘smartglasses’ die Marty draagt zijn van het merk JVC, maar hebben duidelijke overeenkomsten met Microsoft’s Hololens, de Oculus Rift virtual reality headset of Google Glass.

Marty bril

E-mail

Het internet werd uitgevonden in hetzelfde jaar dat de film werd uitgebracht, dus is het niet heel gek dat e-mail de vorm heeft van een faxmachine op straat. Onlangs bracht Toyota een kort filmpje uit, waarin Marty en Doc het hebben over de fax.

Straatfax

De plank mis?

Tot slot het welbekende hoverboard uit de film. Lexus is er inmiddels in geslaagd een werkend hoverboard te maken. Heel gaaf. Het slechte nieuws: op een standaard skatepark en op straat heb je er niets aan.

Hoverboard

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *