We debunken de resultaten van Stichting BREIN

Pirate-bay-brein
Auteursrechtenstichting claimt 75% daling van bezoek Pirate Bay en meer vreemds.

Deze week maakte de stichting BREIN, hoeder van auteursrechten, haar activiteiten in 2018 bekend. Zij presenteerden onder meer een overzicht met prestaties en dat lijkt op het eerste gezicht een indrukwekkend lijstje. Voor we dit bespreken moet je weten dat stichting BREIN nogal vergaande bevoegdheden heeft. Zo kunnen zij internetproviders dwingen om toegang tot sites te blokkeren en zelfs zoekmachines opleggen dat zij bepaalde resultaten niet mogen tonen. Wij bekijken wat resultaten.

Bezoek website Pirate Bay 75% gedaald
Als grootste wapenfeit claimt stichting BREIN dat zij het bezoek naar de illegale download-website Pirate Bay hebben verminderd met 75% nadat zij internetproviders dwongen om de toegang tot die site te blokkeren. De site is door Ziggo en XS4All geblokkeerd sinds oktober 2017 en in februari 2018 volgden andere providers zoals KPN, T-Mobile, Tele2, Zeelandnet en Caiw. Wij hebben toch wat vragen bij die cijfers. Allereerst lijkt de blokkade bij 25% van de gevallen dus niet effectief. Dat is een behoorlijk aantal. Zouden andere providers dan toch toegang geven? Zo ja, waarom treedt BREIN daar dan niet tegenop? Daarnaast is het natuurlijk kinderspel om met een VPN-verbinding de blokkade te omzeilen. Zou BREIN het niet weten of gemakshalve maar niet benoemen om de resultaten mooier te laten lijken? Daarnaast is het feit dat deze site niet meer bereikbaar is natuurlijk geen garantie dat de voormalige bezoekers niet op andere manieren aan hun films komen.

46.000 Advertenties voor aanbod illegale kopieën verwijderd
Ook hier speelt de wet van de grote getallen een flinke rol. Wie de cijfers ziet kan makkelijk denken dat BREIN de markt heeft uitgedund. Wie echter het verslag verder leest (en dat deden wij) leest dat zij in 1 zaak 43.000 marktplaatsadvertenties (1 illegaal e-book per advertentie) heeft laten verwijderen. Klaarblijkelijk is 46.000 dus niet gek voor 1 gebruiker en heeft BREIN naast deze ene gebruiker slechts 3.000 andere advertenties uit de lucht gehaald. In deze context lijkt dat niet te veel.

1.291.384 Zoekresultaten verwijderd
En weer wordt er met cijfertjes gestrooid. Haast 1,3 miljoen zoekresultaten. Dat moet toch veel impact hebben? Ook hier zijn we op onze hoede. Wie op Google.nl de term ‘gratis illegale films downloaden’ intikt (zonder haakjes) krijgt alleen op die term al 2.440.000 hits in minder dan een seconde. Ook hier lijkt de context de cijfers anders te kleuren.

20 Facebook groepen verwijderd
Het staat er echt, BREIN heeft slechts 20 facebookgroepen verwijderd waar illegale downloads worden gedeeld. Wie op Facebook in de zoekbalk ‘films downloaden’ intypt krijgt direct een lijst met groepen. Overigens worden andere sociale media in het overzicht niet genoemd.

Uiteraard moeten auteurs hun auteursrechten verdedigen, maar als hun belangengroep met zulke vergaande bevoegdheden deze resultaten als een succes presenteert kan men zich afvragen of stichting BREIN haar BREIN wel gebruikt.

Nog geen reacties

  1. Ik ben TPB wel wat minder gaan gebruiken.
    Dus succees! Gefeliciteerd stichting brei….. Netflix.
    Netflix is de reden dat ik het minder ben gaan gebruiken.

    • @lolindir: ik ook. Maar als ik de berichten en voorspellingen juist interpreteer, zijn met de aanstaande streaming diensten van o.a. Apple en Disney de verschillende series en films straks weer zo gemonopoliseerd en versnipperd dat we straks weer gedwongen worden om de VPN en de torrent client te benutten voor onze interesses.

  2. Ik ben vooral benieuwd naar de cijfers van het aantal boetes wat is uitgedeeld. Naar mijn weten is iedereen en zijn moeder gestopt met downloaden daar de Brein dreigde boetes uit te delen. Hier ben ik vooral benieuwd naar.

  3. Stichting brein heeft geen enkele bevoegdheid , ook zij moeten handelen naar de wet.
    Wat ze wel hebben is een zak geld om te procederen, en dat schrikt velen nogal snel af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *