Steeds meer afpersing via webcamseks in Nederland

Sextortion
Nederlandse mannen merken steeds vaker de nare gevolgen die webcamseks kan hebben. In sommige gevallen worden ze afgeperst voor duizenden euro’s.

Volgens de NOS wint ‘Sextortion’ snel aan populariteit in Nederland. Middels onschuldige websites als Chatroulette en Omegle (chatrooms waarin je met willekeurige mensen in contact wordt gebracht) worden mannen misleid door mooie vrouwen, die al snel van de chatservice over willen stappen naar Facebook of Skype.

In één klap pedofiel
Als de man daarna verleidt kan worden tot webcamsex, is het kwaad geschied. Zo sprak de NOS een anonieme man die dit overkwam. Een tijdje na de erotische webcamsessie kreeg hij een mailtje met de opgenomen beelden van de sessie, die achteraf bewerkt waren. Ineens leek hij het alsof hij masturbeerde voor een minderjarig meisje.

In de mail staat een geldbedrag dat je over kunt maken, anders zal de video op YouTube gezet worden, met naam en toenaam zodat je familie, vrienden en collega’s het te weten komen. Als je baas een dergelijk filmpje tegenkomt, kan het wel eens gedaan zijn met je baan/carrière.

Mannen durven geen aangifte te doen
De politie kan tot overmaat niet zeggen hoe groot het probleem precies is, omdat er maar erg weinig aangifte gedaan wordt. De mannen die dit overkomt schamen zich, waardoor ze liever hun mond houden.

Deze week nam een jongen contact op met HelpWanted. Hij had al 13.000 euro overgemaakt om te voorkomen dat beelden van hem gepubliceerd werden. Dit is een opvallende verschuiving. Tot voor kort waren vrouwen en meisjes vooral slachtoffer van afpersing of andere redenen om een meldpunt te bellen. Nu zijn het vooral volwassen mannen.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *