Weer Nederlander opgenomen in de Internet Hall of Fame

Auteur: , Geen reacties
Jaap Akkerhuis

De Internet Hall of Fame kent na gisteravond 103 personen, waarvan 4 uit Nederland.

De Internet Society (ISOC) maakte gisteravond in Los Angeles bekend dat Jaap Akkerhuis van NLnet Labs wordt opgenomen in de Internet Hall of Fame. Deze eer valt ten deel aan mensen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en vooruitgang van het wereldwijde internet.

Jaap Akkerhuis heeft zich sinds de jaren tachtig ingezet voor de ontwikkeling van het internet. In de jonge jaren van het internet reisde hij voortdurend heen en weer tussen onderzoeksinstituten, internet service providers (ISP’s) en registry’s in Europa en de Verenigde Staten. Akkerhuis wordt vooral ook geroemd vanwege zijn nuchtere aanpak en de vele technische en organisatorische bijdragen die hij over de jaren leverde. Hij was hiermee volgens ISOC een innovator van de technische gemeenschap. Ook in zijn huidige functie bij NLnet Labs is Akkerhuis nog steeds erg actief in organisaties zoals ICANN, IETF, RIPE, ISOC en CENTR.

De carrière van Akkerhuis startte in 1977 bij het tegenwoordige Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam, dat zich in de jaren daarna tot knooppunt van Europese computernetwerken ontwikkelde. Nadat hij eerst zo’n 8 jaar in de Verenigde Staten had gewerkt, startte hij in 1995 bij NLnet, de eerste Nederlandse ISP. Hij werkte van 1999 tot 2004 bij SIDN, dat in 1996 werd opgericht door Piet Beertema (CWI), Boudewijn Nederkorn (SURFnet) en Ted Lindgreen (NLnet) voor het beheer van .nl domeinen. In de jaren dat Akkerhuis bij SIDN werkte groeide het aantal .nl-domeinnamen tot ruim 1 miljoen en kreeg de organisatie zowel nationaal als internationaal groot aanzien.

Sinds 2004 werkt Akkerhuis als senior research engineer bij Stichting NLnet Labs, een onafhankelijke non-profit R&D-organisatie. NLnet Labs is wereldwijd bekend vanwege haar software voor het Domain Name System (DNS), een van de kernsystemen van het internet dat domeinnamen vertaalt naar internetadressen. De software van NLnet Labs wordt bijvoorbeeld veel gebruikt door ISP’s en partijen die domeinnamen beheren.

4e Nederlander in de Internet Hall of Fame
Jaap Akkerhuis is de 4e Nederlander die een plaats krijgt in de erelijst. Kees Neggers en Teus Hagen gingen hem in 2013 voor. In 2014 volgde Erik Huizer, CTO van SURFnet. Andere internetpioniers in deze erelijst zijn Vint Cerf en Tim Berners-Lee.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).