Wereldwijde ransomware aanval treft ook Nederland

Ransomware aanval
Er is helaas nu al een opvolger van de beruchte WannaCry ransomware.

Er is weer flinke paniek aan de wereld nu er zich een nieuwe ransomware-aanval voordoet. Het virus verspreidt zich razendsnel en gebruikt hetzelfde beveiligingsprobleem in Windows als WannaCry om binnen te komen. Welk virus het precies is, weten we nog niet. Onderzoekers melden echter dat het om Petya-ransomware gaat, wat al langer bestaat maar nu opnieuw opduikt.

Enkele Nederlandse bedrijven zijn ook zwaar de klos, aangezien de ransomware ook bij hen binnen is gedrongen. Zo is pakketbezorger TNT getroffen. Een TNT-woordvoerder meldt aan RTL dat het er alles aan doet om tot een oplossing te komen. Ook de containerterminal APM van de Rotterdamse haven en medicijnfabrikant MSD.

De schurken achter de ransomware vergrendelen alle bestanden op je computer, waarna ze voor 300 dollar losgeld vragen in bitcoin. Betaal je niet, dan dreigen de criminele met het wissen van al je bestanden op de betreffende computer.

Ook in de rest van de wereld is er veel onrust door de nieuwe ransomware. Oekraïne zou de kroon spannen met maar liefst 60 procent van het totaal aantal infecties. Ook bedrijven in onder andere Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, India en Polen zijn getroffen door het virus. Hieronder een overzicht van enkele ransomware-meldingen.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *