Western Digital vult 6TB harde schijven met helium

Auteur: , 11 Reacties
Vlieg, HDD, vlieg!

HGST, een onderdeel van Western Digital, is begonnen met het vullen van HDD's met helium, zodat jij er makkelijker eentjes en nulletjes op kwijt kan. En dat is geen gebakken lucht.

Harde schijven mogen op de consumentenmarkt dan wel heel langzaamaan vervangen worden door SSD’s, maar dat betekent niet dat de traditionele ratel-ratelschijf aan het uitsterven is. Servers maken er maar graag gebruik van, omdat ze in een relatief compact doosje veel data kunnen proppen.

Helium HDD vs gewone HDD

HGST weet nu zelfs 6 losse disks in hun nieuwe 6TB HDD te stoppen zonder de schijf dikker te maken. Omdat dit veel wrijving en warmte met zich mee brengt hebben ze er voor gekozen om de schijf met helium te vullen. Dit gas is dunner dan lucht, en zorgt dus voor minder luchtweerstand in de schijf zelf, en dus minder wrijving, warmte en energieverbruik. En dat zijn nou net de dingen waar servers niet van houden.

Ten opzichte van met lucht gevulde 3,5″-schijven met vijf schijven met in totaal 4TB zouden HGST’s Ultrastar He6-HDD’s een 49% betere Watt-per-TB-verhouding hebben, samen met 38% minder gewicht-per-TB. Een prijs toont WD niet bij deze schijven, maar gezien de doelgroep is dit ook minder relevant.11 reacties

Knap gedaan, maar ik denk dat je de prijs niet wilt weten.
Ik werk bij een semi-conductor ondersteunend bedrijf ik vanuit die positie ben ik vooral benieuwd in hoeverre die schijven lekdicht zijn. Helium heeft, gezien z’n eigenschappen (na waterstof heeft het de kleinst voorkomende atomaire grootte) nogal de neiging relatief snel weg te lekken. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat een gemiddelde levensduur van pak-em-beet 3 jaar realistisch is voor dit type schijf.
Waarom dan niet vacuüm?
@dennis: daar zat ik ook aan te denken! Gewoon bouwen op de maan :-)
@dotternetta: Om iets vacuüm te maken hoef je niet naar de maan hoor ;)
@dennis: wil jij elke keer de ruimte in vliegen om een hd te maken?
@dotternetta: Huh? Begrijpen we elkaar verkeerd? We kunnen op aarde toch ook gewoon dingen vacuüm maken?
@dennis: Als je het goed wilt doen moet je voor absoluut vacuum gaan. En dan lukt je niet op aarde.
De lees/schrijf kop heeft aerodynamische eigenschappen die in een vacuüm niet werkt.
@realcar: Daarom dus.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).