Westworld S1 recap – Geheugenopfrisser voor seizoen 2

Bernard komt terug?!
Alle verhaallijnen van de hoofdpersonages op een rijtje.

Persoonlijk had ik twee keuzes als voorbereiding voor het tweede seizoen van Westworld: talloze recaps en samenvattingen kijken/lezen, of gewoon lekker het eerste seizoen opnieuw kijken. Ja, die laatste keuze is misschien niet zo efficiënt, maar wel een stuk leuker. Met die kennis in mijn achterzak is dit een samenvatting van Westworld’s eerste seizoen. Uiteraard: Spoiler Alert!

Hoe moet je een serie – gevuld met een absurde hoeveelheid details, verwijzingen en set-ups voor mogelijke verhaallijnen – nu samenvatten zonder dat het langdradig wordt? Geen idee, maar we gaan het toch proberen. Dat doen we aan de hand van de meest belangrijke personages; hun verhaallijnen kregen allemaal een stevige afsluiter in het vorige seizoen, dus met die wetenschap kunnen we verder met seizoen 2.

[gv data=”sjVqDg32_8s”][/gv]

Dolores
Hoofdpersonage Dolores werd in de eerste aflevering van seizoen 1 ‘ontwaakt’ door haar vader, die een moderne foto vond; iets wat kortsluiting en filosofische inzichten bij hem verwekte. Dolores werd met de woorden ’these violent delights have violent ends’ uit haar gebruikelijke programmering getrokken en met deze ontwaking begint ze haar zoektocht naar het centrum van het mysterieuze maze.

‘The Maze’ blijkt daarentegen geen fysieke locatie te zijn, maar een metafoor voor de ontwaking, voor de bewustwording van de hosts. Je zou het kunnen interpreteren als het moment van singularity, het moment dat robots zelfbewust en daarmee superieur aan mensen worden. Dolores is een sleutelfiguur in het doolhof, want Bernard programmeerde haar dusdanig dat ze hem zou vermoorden.

Met die realisatie confronteert ze Ford (Anthony Hopkins), die kind of een bad guy blijkt te zijn. Hij geloofde – in tegenstelling tot Bernard – niet dat de hosts daadwerkelijk leven/zelfbewust zijn. Als Ford zich daarentegen realiseert dat Dolores weldegelijk bewust is, laat hij haar een kogel door zijn hoofd jagen. De ontknoping hint naar een belangrijk thema in het aankomende seizoen: de robotrebellie. Het lijkt er namelijk op dat de bewust geworden hosts terug gaan vechten.

William
In een van de meest indrukwekkend vormgegeven plottwists in de geschiedenis van plottwists blijkt de sympathieke William (Jimmi Simpson) uiteindelijk te veranderen in de Man in Black. Wat blijkt namelijk, de kijker heeft het hele seizoen naar meerdere verhaallijnen zitten kijken, prachtig georkestreerd door Dolores’ inconsistente tijdsbesef.

William kwam als sceptische gast het park binnen, maar werd door zijn aantrekking naar Dolores meegezogen in de zoektocht naar de Maze. Deze vaste gast blijkt al decennia in het park rond te dolen, op zoek naar het centrum. Zijn missie? Alle robots zelfbewust maken nadat hij verliefd werd op Dolores en zag dat ze weldegelijk een mens was.

William als The Man in Black wordt in de allerlaatste aflevering in zijn arm geschoten door Clementine; kogels van de hosts kunnen nu ook mensen raken (waarschijnlijk door de veranderingen die Ford/Maeve in de code hebben aangebracht) en de Man in Black lacht. Hij wilde altijd al dat de wereld van Westworld ‘echt’ zou worden.

[gv data=”zwqfoTOdXL4″][/gv]

Maeve
En over Maeve gesproken, de prostituee blijkt al snel zelfbewust te worden en nadat ze zich bewust laat vermoorden, wordt ze wakker in de reparatie-ruimte waar twee ‘doktoren’ haar aan het oplappen zijn. Ze dwingt de jongens om haar intelligentie en andere mentale aspecten op max te zetten waardoor ze super slim wordt. Ze is nu volledig zelfbewust en wil in de laatste aflevering eindelijk op de trein stappen om in een Ex Machina-einde de echte wereld in te trekken.

Ze besluit dat daarentegen op het laatste moment toch niet te doen. Omdat ze telkens herinneringen van haar dochter krijgt, blijft ze alsnog in het park om haar dochter te vinden. In een filosofisch paradox vertelt Bernard tegen Maeve dat het ontsnappen uit het park altijd al in haar systeem geprogrammeerd stond. Ze verwerpt dat (wellicht schreef ze na haar bewustwording de ‘code’ zelf) en wil ontsnappen, maar gaat uiteindelijk toch uitzoeken of haar dochter echt is.

Seizoen 2
Dat was slechts het topje van de ijsberg (check hier meer over nog niet vermeldde personages). We hebben het nog niet over Ford’s nalatenschap gehad, Bernards realisatie dat hij een host is (gebaseerd op mede-oprichter van het park, Arnold) of dat Elsie en Ashley nog druk bezig zijn om te overleven in Ghost Nation. Maar hey, het moest niet te langdradig worden toch?

Als het goed is levert dit artikel genoeg informatie op om een idee te krijgen van seizoen 1; de basiskennis die je moet hebben als voorbereiding voor seizoen 2, dat zal draaien om Dolores, Maeve en een leger aan hosts die uit zijn op (terechte) wraak. De hosts zijn langzaam allemaal zelfbewust aan het worden, wat zal betekenen dat veel kwaadwillende gasten gestraft zullen worden.

Ook weten we dat er achter de schermen veel aan de hand is; de Delos corporatie (eigenaren van het park) probeert wanhopig alles draaiende te houden terwijl de Man in Black er van binnenuit alles aan doet om zijn grip op het park te verstevigen.

Al met al hoef je gelukkig niet meer lang te wachten; Westworld seizoen 2 begint vandaag! In tegenstelling tot Netflix series kunnen we deze HBO-show niet in één keer bingen.

Foto @HBO

Nog geen reacties

  1. Fijn dat Ziggo die HBO series commercieel zo ver-monopoliseerd heeft dat alle KPN/Tele2/Telfort klanten en alle anderen die buiten het Ziggo verzorgingsgebied wonen het met een simpel doch welgemeend ‘F*CK YOU’ mogen doen. Maar gelukkig is daar een formule voor:
    VPN + qBittorrent = de vrijheid om toch alles te kunnen kijken

    Ik ga er morgenavond weer eens lekker voor zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *