Wetenschappers maken levensechte virtuele worm

Een computerworm, maar dan anders
Sja, wij zouden zelf de voorkeur aan een Tamagotchi of zo geven, maar als je dan toch besluit om een virtueel huisdier te nemen is een worm natuurlijk een mogelijkheid.

Het wormpje C. elegans stelt op zich niet heel veel voor. Het is nog geen millimeter lang, heeft ongeveer duizend cellen in zich, en leidt een vrij simpel bestaan. Toch is dit diertje erg interessant voor wetenschappers, juist doordat deze zo simpel is.

Bij het Open Worm-project is het deze bollebozen namelijk gelukt om een virtuele worm te maken die zich precies zo gedraagt als de echte. Elke cel van het kruipertje is gesimuleerd door de computer, en het totaalplaatje is dus een virtuele kloon.

Dat is leuk, maar wat moet je er mee? Voor onderzoekers kan het interessant zijn, je kan nu makkelijk experimenten uithalen op het diertje waarbij je factoren als tijd en invloeden van buitenaf kan elimineren. Uiteindelijk wil het team achter deze open-source worm het publiek toegankelijk maken via een webbrowser. Zodat je bij verveling eventjes leuk met het wormpje kan ‘spelen’. Of er DLC in de vorm van hoedjes en zonnebrillen komt is helaas nog niet bekend.

Natuurlijk is de worm maar een kleine stap. Computers worden steeds krachtiger, dus uiteindelijk zal het ook wel lukken om complexere dieren te simuleren. Hierdoor zou op den duur het testen op dieren helemaal afgeschaft kunnen worden, en geheel vervangen zijn door diervriendelijke simulaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *