Wetenschappers ontwikkelen “WiFi-griep voor computers”

Auteur: , Geen reacties
Ik kan nu een grap over STD's en de mevrouw in het roze maken, maar dat is te makkelijk

Wat zijn mensen toch goed in het construeren van hun eigen ondergang. Nu hebben Britse wetenschappers een computervirus gebouwd wat zich gedraagt als een ziekte die door de lucht verspreidt en niet opgemerkt wordt door virusscanners. Uh-oh....

Op de universiteit van Liverpool hebben wat knappe koppen Chameleon geschreven. Dit virus resideert niet op het internet, zoals veel ander digitaal onheil, maar is lokaal in een WiFi-netwerk aanwezig. En omdat veel virusscanners dit totaal niet verwachten is er ook weinig verdediging tegen.

Wifi-verbindingen worden steeds meer een doel voor hackers, omdat de zwaktes goed beschreven zijn en nauwelijks opgelost,” zegt Alan Marshall, docent Netwerkbeveiliging op de universiteit. “Maar men ging er vanuit dat het niet mogelijk is om een virus te maken wat specifiek WiFi-netwerken kon aanvallen.” Toch bewezen Marshall en zijn collega’s het tegendeel, en gebruikten de data uit dit onderzoek om WiFi-netwerken te wapenen tegen zo’n aanval.

Een kleine geruststelling is dat dit virus vooralsnog alleen op onbeveiligde netwerken werkt. Een wachtwoord op een netwerk zetten is al genoeg om dit griepje buiten de deur te houden, iets wat wij een tijdje geleden ook al aankaartte. Vanuit het ene open netwerk zal deze met een geïnfecteerde computer gaan zoeken naar een ander netwerk om te besmetten.

Op dit moment doet het virus nog vrij weinig, het is meer een proof-of-concept. Maar met dit onderzoek is het bewezen dat een virus kan toeslaan vanaf een andere plek dan het web. Dat is een vrij verontrustende gedachte, en betekent weer werk aan de winkel voor de makers van anti-virussoftware. Je thuisnetwerk zal niet zo kwetsbaar zijn als deze goed is ingesteld, maar denk nog een keertje extra na voordat je met een open netwerk in het caf├ę of de luchthaven verbindt.

(Via: The Telegraph)



Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).