Wetenschappers proppen 1 miljoen gigabyte op een DVD

Optical disc
Op een standaard DVD schijfje past 4,7 gigabyte data en op een Blu-ray disc is dit 25 gigabyte. Wetenschappers hebben echter een methode gevonden om de capaciteit op te voeren naar maar liefst 1 miljoen gigabyte. Oftewel 1.000 terabyte, of anders gezegd 1 petabyte -nogmaals- op één DVD schijfje!!

De capaciteit van een optische disc wordt beperkt door de breedte van de laserstraal die kleine putjes brandt in het oppervlakte van de schijf. Bij Blu-ray is de opslagcapaciteit groter dan bij DVD doordat gebruik wordt gemaakt van een smallere blauwe laser.

De Duitse natuurkundige Ernst Abbe bepaalde al in 1873 dat een lichtstraal gefocust door een lens, nooit smaller kan zijn dan de helft van de golflengte van dat licht. Voor lasers die gebruikt worden om optische schijven te beschrijven (branden) is dit ongeveer 500 nanometers.

Deze natuurkundige wet is nog altijd overeind gebleven, maar wetenschappers hebben een workaround gevonden door twee lichtstralen te gebruiken met golflengtes die elkaar opheffen. Echter door ervoor te zorgen dat de twee lichtstralen elkaar niet volledig overlappen, kan een laserstraal van slechts 9 nanometer worden gecreëerd, die dus veel kleinere putjes kan branden op de schijf. Hiermee neemt de capaciteit per oppervlakte enorm toe.

Toch zijn de wetenschapper er nog niet, want er moet nog behoorlijk wat research worden gedaan voordat de techniek kan worden toegepast in consumentenproducten. Eenmaal beschreven, moet de disc met microscopisch kleine putjes immers ook weer kunnen worden gelezen. Tevens zou het branden van 1 petabyte, oftewel 1 miljard megabyte, een kleine eeuwigheid duren, ook niet erg praktisch.

Fijne details over de techniek worden je uitgelegd op nature.com

3 reacties

  1. En dit gaat gepaard met het probleem dat de schijf nu veel gevoeliger is voor krasjes. Waarbij een normale kras slechts een bepaald hoeveel data onleesbaar maakt zal dat bij deze schijf ook ineens toenemen.

    De schijf heeft na de blu-ray zijn beste tijd wel gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *