Wetenschappers vinden zonnestelsel op 5 miljard lichtjaar

Auteur: , Geen reacties
ruimte onderzoek

Het heeft een enorm zwart gat in zijn centrum.

Wetenschappers in Australië van het Murchison Radio-astronomy observatorium vonden het zonnestelsel met de Australian Square Kilometre Array Pathfinder telescope (kortweg ASKAP). Het observatorium wordt gerund door Australie’s wetenschappelijk orgaan CSIRO en kan signalen oppikken die de bron zijn van radiogolven. Deze zonnestelsels geven zulke signalen af vanwege het enorme zwarte gat dat zij herbergen.

“Als een radiosignaal door een wolk waterstofgas gaat, laat het zijn handtekening achter op een bepaalde freqeuentie, alsof je afstemt op een bepaalde radiozender”, aldus Elaine Sadler, professor in de astrofysica op de universiteit van Sydney. Die radiosignalen begonnen hun reis dus 5 miljard jaar geleden, nog voor onze eigen zon werd geboren.

Dat ziet er zo uit:

Hydrogen signaal
(Bron: CSIRO)

Het nieuw ontdekte zonnestelsel luistert naar de naam PKS B1740-517 en is te vinden in de zuidelijke hemel bij het sterrenbeeld Ara. Dat het zonnestelsel niet eerder is ontdekt door andere observatoria, komt omdat ASKAP gevestigd is in een zeer afgelegen gebied in Australië – bij andere telescopen worden de radiogolven te veel verstoord door signalen die hier op aarde zijn gemaakt.

Het is een bijzondere ontdekking, mede omdat ASKAP zich nog in de testfase bevindt. Het observatorium moet uiteindelijk 36 schotels krijgen – daar zijn er momenteel pas zes van online. Simon Johnston, hoofd astrofysica bij CSIRO, verwacht dan ook dat er vele belangrijke ontdekkingen zullen volgen.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).