WhatsApp is nu 16+, maar dat is niet genoeg!

Auteur: , Geen reacties
WhatsApp is aan het hervormen

Naast alle gemakken van chatdiensten hangen er vooral veel gevaren aan vast.

Er lijkt een hoop gaande te zijn in de wereld van sociale media. Niet alleen staat Facebook hard onder vuur en blijkt het steeds minder populair te zijn onder kinderen, maar nu maakt chatapp WhatsApp bekend voortaan slechts voor gebruikers van 16 jaar en ouder te zijn.

Binnen Europa moeten tieners dus voortaan wachten tot ze zestien zijn om de chatdienst te gebruiken. Nu, velen zullen hier nauwelijks iets van vinden, maar mij lijkt het een goede verandering binnen sociale media. Ik ben uiteraard zelf geen kind meer, maar als ik naar tieners van nu kijk, zie ik veel antisociale, moeilijk communicerende jochies die zich veel te veel gedragen als hun disfunctionele voorbeelden op Instagram, Facebook en YouTube.

Er zijn alleen twee grote problemen. Ten eerste is de leeftijdsbeperking een beetje zoals beperking op games via Steam; het staat er wel, maar eigenlijk hoef je alleen maar op ‘accepteren’ te drukken en je hebt alsnog toegang. WhatsApp weidt ook niet uit over de manier waarop het bedrijf van Facebook de leeftijden van zijn gebruikers gaat controleren.

Daarnaast is het overkoepelende probleem natuurlijk de natuur van het internet en moderne technologie zelf. Op Facebook moeten kinderen van 13 tot 15 jaar toestemming hebben van hun ouders. Dan gaan diezelfde jongeren via Facebook een beetje ongemakkelijk met elkaar chatten en dingen posten. En als het niet Facebook is, dan vinden ze vast een andere app.

De gedachtegang achter de leeftijdsbeperking is overigens ook interessant. Het heeft alles te maken met de algemene verordening gegevensbescherming. Met andere woorden, kinderen moeten voort minimaal 16 jaar zijn om rechtsgeldig toestemming te geven over hun informatie in era dat overvloeit met ‘diensten van de informatiemaatschappij’. Diensten die gebruik (of misbruik volgens velen) maken van jouw informatie en daar tegenover een gratis dienst leveren.

Meer over het fenomeen van onze tijd lezen? Wist je dat je op WhatsApp nu langer de tijd hebt om verzonden berichtjes te verwijderen? Ook lees je in dit artikel over de absurde hypocrisie van sociale media; je mag niet zichtbaar roken op platforms als Facebook maar tegelijk promoten ze alcohol(gebruik), discriminatie en oppervlakkig seksisme. En ben je klaar met Facebook? Dan check je hier hoe je je account verwijdert.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).