Whatsapp mogelijk verboden in het Verenigd Koninkrijk

Auteur: , 15 Reacties
Whatsapp

Vanaf volgend jaar komt er een nieuwe, strengere wet in het Verenigd Koninkrijk als het gaat om social media. Onder andere Whatsapp moet zich aanpassen om een verbod te voorkomen.

Niet alleen Whatsapp is het haasje. Ook Snapchat en iMessage komen in de problemen als de nieuwe wet ingaat volgend jaar. De nieuwe wet zegt dat de online activiteit van gebruikers nog zeker na 12 maanden te achterhalen moeten zijn voor de overheid. De eerder genoemde apps voldoen hier niet aan, aangezien zij de data al eerder verwijderen van de servers. Het voorstel van deze wet is in 2013 geweerd maar komt nu weer op tafel vanwege de recente dreigingen van terrorisme.

Hoogstwaarschijnlijk passen de apps zich aan met deze nieuwe wet. Whatsapp en Snapchat tellen veel actieve gebruikers in het Verenigd Koninkrijk en het zou een harde klap voor de bedrijven zijn mocht dit deel van de gebruikers wegvallen.15 reacties

En nu hier in Nederland!
@mstiic: Pardon? Waarom zou onze overheid een jaar lang chat geschiedenis mogen bewaren/inzien. We leven niet in mid jaren 70 communistisch Rusland hoor.
@Donstil: we leven in “liberaal” West Europa en daar is zoiets al lang heel normaal. Als de Nederlandse overheid het niet doet dan doen de luistervinkjes van de buitenlandse geheime diensten dat wel.
@mashell: je zit er naast. De belangrijkste reden waarom de bewaarplicht in Nederland is afgeschaft, is omdat dit in strijd is met de Europese rechten voor de mens. Het Europese hof heeft bepaald dat de bewaarplicht een te grote schending van de privacy is en te veel uitgaan van het principe “schuldig tenzij bewezen onschuldig te zijn”. Het feit dat de Britse overheid opnieuw probeert een dergelijke wetgeving door te drukken, zegt m.i. meer over het Eurosceptische gehalte van deze regering dan over het democratische gehalte.
Het zou de makers van deze apps sieren als ze niet toe zouden geven aan deze door de ‘democratische’ politici opgedrongen Stasi-praktijken…
@RRRobert: ik zie het probleem niet. ten eerste zou het juist er dom zijn als ze zich niet zouden aanpassen, want als het verboden zou worden zouden ze gigantisch veel gebruikers verliezen. En ten tweede is het bewaren van de gegevens die de regering voorstelt juist goed ivm met veiligheid in het land.(zouden ze hier in nederland ook moeten doen. Al bewaren ze het 10 jaar ik heb niks te verbergen. En die ziekerds die dan beginnen te piepen over privacy die zijn helemaal kneuzen want als een snapchat account ofzo aan maakt en daar alles wat je doet opzet. Zorg je zelf je je privacy openbaar maakt
@raym: ‘Ik heb niks te verbergen’

Dat is een veelgebruikte drogreden. De waarheid is dat iedereen wel iets te verbergen heeft en niet alles met derden wil delen. En in een rechtstaat dient er een gezond evenwicht te zijn tussen privacy en veiligheid.

Maar laten we de proef eens op de som nemen, waarom gebruik je eigenlijk een anoniem account? En op youtube, etc..
@arthur: gelijk je internet verbinding verbreken privacy bestaat niet, ook die schone schijn wetjes inzake privacy wetgeving hebben geheime diensten schijt aan in de realiteit.
@raym: “ik heb niets te verbergen”. Dat is mooi. Post hier even je naam, adres, IBAN, BSN en pincode aub.
@raym: je hebt half gelijk. Ja je bent een ontzettende oelewapper als je facebook, whatsapp of snapchat voor echte privé dingen gebruikt. Maar dat staat er natuurlijk los van of het wenselijk of zelfs maar noodzakelijk is dat de overheid dit een jaar moet kunnen inzien. Daar mag je best bedenkingen bij hebben.
De Uk is het internet daar echt heel rap aan het verzieken.
want de professionele terroristen maken inderdaad gebruik van whatsapp…..
@arnold_jansma: en de professionele kidnappers maken gebruik van spotify.
@arnold_jansma: Ja. Dat doen ze. Terroristen zijn namelijk geen hoogintelligentie supermensen, ze zijn doodgewoon en een tikkie aan de domme kant (als ze niet zo dom waren zouden ze immers weten dat terrorisme helemaal niet helpt hun doel te bereiken). Dus ze gebruiken inderdaad doodgewone middelen.
@mashell: je reactie getuigd niet van veel realisme, terroristen hebben al heel wat bereikt, getuige Afghanistan jaren 80, ook het huidige Afghanistan heeft de regering niets te koop buiten de steden , en zo gaat het eigenlijk in veel vsn die haatbaard landen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).