Whatsapp mogelijk verboden in het Verenigd Koninkrijk

Whatsapp
Vanaf volgend jaar komt er een nieuwe, strengere wet in het Verenigd Koninkrijk als het gaat om social media. Onder andere Whatsapp moet zich aanpassen om een verbod te voorkomen.

Niet alleen Whatsapp is het haasje. Ook Snapchat en iMessage komen in de problemen als de nieuwe wet ingaat volgend jaar. De nieuwe wet zegt dat de online activiteit van gebruikers nog zeker na 12 maanden te achterhalen moeten zijn voor de overheid. De eerder genoemde apps voldoen hier niet aan, aangezien zij de data al eerder verwijderen van de servers. Het voorstel van deze wet is in 2013 geweerd maar komt nu weer op tafel vanwege de recente dreigingen van terrorisme.

Hoogstwaarschijnlijk passen de apps zich aan met deze nieuwe wet. Whatsapp en Snapchat tellen veel actieve gebruikers in het Verenigd Koninkrijk en het zou een harde klap voor de bedrijven zijn mocht dit deel van de gebruikers wegvallen.

15 reacties

      • @Donstil: we leven in “liberaal” West Europa en daar is zoiets al lang heel normaal. Als de Nederlandse overheid het niet doet dan doen de luistervinkjes van de buitenlandse geheime diensten dat wel.

        • @mashell: je zit er naast. De belangrijkste reden waarom de bewaarplicht in Nederland is afgeschaft, is omdat dit in strijd is met de Europese rechten voor de mens. Het Europese hof heeft bepaald dat de bewaarplicht een te grote schending van de privacy is en te veel uitgaan van het principe “schuldig tenzij bewezen onschuldig te zijn”. Het feit dat de Britse overheid opnieuw probeert een dergelijke wetgeving door te drukken, zegt m.i. meer over het Eurosceptische gehalte van deze regering dan over het democratische gehalte.

  1. Het zou de makers van deze apps sieren als ze niet toe zouden geven aan deze door de ‘democratische’ politici opgedrongen Stasi-praktijken…

    • @RRRobert: ik zie het probleem niet. ten eerste zou het juist er dom zijn als ze zich niet zouden aanpassen, want als het verboden zou worden zouden ze gigantisch veel gebruikers verliezen. En ten tweede is het bewaren van de gegevens die de regering voorstelt juist goed ivm met veiligheid in het land.(zouden ze hier in nederland ook moeten doen. Al bewaren ze het 10 jaar ik heb niks te verbergen. En die ziekerds die dan beginnen te piepen over privacy die zijn helemaal kneuzen want als een snapchat account ofzo aan maakt en daar alles wat je doet opzet. Zorg je zelf je je privacy openbaar maakt

      • @raym: ‘Ik heb niks te verbergen’

        Dat is een veelgebruikte drogreden. De waarheid is dat iedereen wel iets te verbergen heeft en niet alles met derden wil delen. En in een rechtstaat dient er een gezond evenwicht te zijn tussen privacy en veiligheid.

        Maar laten we de proef eens op de som nemen, waarom gebruik je eigenlijk een anoniem account? En op youtube, etc..

      • @raym: je hebt half gelijk. Ja je bent een ontzettende oelewapper als je facebook, whatsapp of snapchat voor echte privé dingen gebruikt. Maar dat staat er natuurlijk los van of het wenselijk of zelfs maar noodzakelijk is dat de overheid dit een jaar moet kunnen inzien. Daar mag je best bedenkingen bij hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *