Whatsapp place to be voor het laatste nieuws

Whatsapp place to be voor het laatste nieuws
Facebook kan inpakken, Whatsapp blijkt namelijk een populairder medium.

Whatsapp behoort tot de groten der aarde als het gaat om berichtendiensten. De applicatie heeft meer dan een miljard gebruikers, maar blijkt niet alleen populair om simpele berichtjes te versturen. Een recent onderzoek van het Reuters Institute for the Study of Journalism wijst uit dat vele gebruikers de app gebruiken om snel nieuws te vergaren. Het onderzoek werd ingevuld door 71.805 ondervraagden uit 36 landen.

Voorheen was Facebook hét nieuwsmedium. De Amerikaanse dienst heeft echter de laatste periode reputatieschade opgelopen door het fake news issue. Er werden berichten als waarheid op het platform gedeeld, wat later niet bleek te kloppen.

47 procent van de ondervraagden zegt sociale netwerken te gebruiken om nieuws te vergaren. Meer dan de helft van de ondervraagden zegt dit niet meer via Facebook te doen. De meesten gebruiken Whatsapp. Meer dan de helft van de Maleisische ondervraagden zegt Whatsapp te gebruiken en onder Braziliaanse respondenten gaat het om 46 procent. Ook veel ondervraagden uit Chili, Singapore, Hong Kong, Spanje en Turkije zeggen de berichtendienst als nieuwsmedium te gebruiken.

Dat Turkije zich in dit lijstje begeeft is geen toeval. In tegenstelling tot Facebook is Whatsapp veilig te gebruiken via end-to-end encryptie. Men kan zonder bemoeienis van de autoriteiten onderling nieuws delen. Het land kampt met censuur als het gaat om persvrijheid.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *