WhatsApp: wij zijn groter dan Twitter

Welcome to WhatsApp
WhatsApp heeft wereldwijd meer dan 200 miljoen actieve gebruikers. Het is misschien een beetje appels met peren vergelijken, maar dat zijn er volgens CEO Jan Koum meer dan Twitter er heeft. En hij had nog meer opmerkelijke uitspraken.

Tijdens de AllThingsD Dive Into Mobile conferentie zat Jan op zijn praatstoel en verklapte de anders zo zwijgzame CEO wat interessante zaken. Wist je bijvoorbeeld dat er (gemiddeld) per dag 18 miljard berichten worden verzonden en ontvangen? De verdeling ligt op 8 miljard ontvangen en 12 miljard verstuurde berichten per dag. In januari lag de hoeveelheid ontvangen berichten nog op 7 miljard per dag.

Het hele systeem wordt draaiende gehouden door een team van minder dan 50 engineers. Wat zeer knap te noemen is met zoveel gebruikers en berichten. Ook benadrukte Koum nog maar eens dat er géén gesprekken worden gevoerd over een eventuele overname.

Het is echter wel te verwachten dat WhatsApp het de komende jaren zwaarder gaat krijgen. Google is druk bezig met Babel, Facebook begint Messenger steeds meer te pushen en Microsoft schuift Skype steeds prominenter naar voren. En die drie alternatieven zijn allemaal gratis in tegenstelling tot WhatsApp.

Welke dienst heeft uiteindelijk jouw voorkeur? WhatsApp, Google Babel, Facebook Messenger, Skype of een andere concurrent zoals LINE, MessageMe of Kakao Talk.

Nog geen reacties

 1. Whatsapp heeft een behoorlijke voorsprong, maar moet wel blijven vernieuwen. Zo heeft MessageMe bijvoorbeeld een aantal leuke features die bij Whatsapp ontbreken. En als er straks een goed cross-platform alternatief komt waarmee je à la iMessage de berichten op al je apparaten (mobiel, tablet, laptop, desktop) kunt ontvangen, dan is het maar de vraag hoe loyaal je gebruikers blijven.

 2. Wat ik niet snap, is dus als je 12 miljard berichten verstuurd per dag, er daarvan dan maar 8 miljard van aankomen? Of begrijp ik de uitleg niet, wie kan dat dan wel uitleggen?
  Dat zou wel heel crappy zijn, als het waar is, zeker als je er nog voor moet betalen.

  Als het niet gratis is, dan gaan zij het waarschijnlijk sowieso afleggen, uiteindelijk.

 3. Mensen blijven gewoonte- en kuddedieren en aangezien iedereen Whatsapp gebruikt, zal het, hoewel een aantal negatieve punten, denk ik niet snel gebeuren dat de populariteit ervan daalt. Facebook Messenger zal wel een kansmaker zijn om een deel van de markt af te pakken aangezien de meeste mensen toch al Facebook hebben, maar Google en Microsoft zullen flink moeten aanpoten.

  Overigens opmerkelijk dat ze Whatsapp draaiende houden met een kleine 50 man…

  • @stefanvt: de meeste mensen hebben ook al Google/Gmail of een Android telefoon. Zou Google dus zeker niet uitvlakken.

   Zodra mensen daadwerkelijk moeten gaan betalen voor WhatsApp verwacht ik een uitstroom. Niet zozeer omdat mensen niet willen betalen, maar omdat ze niet ‘kunnen’ betalen.

   Op iOS zijn er voldoende mogelijkheden en is het geen issue, maar op Android kan het, zeker voor minderjarigen, nog een probleem zijn.

   Als Facebook en Google echt gas gaan geven kan het hard gaan. Zeker omdat die platformen gratis zijn (en blijven) en ook nog eens te gebruiken zijn op je mobiel, tablet en PC/laptop.

   Juist die mogelijkheden WIL WhatsApp niet aanbieden. Uiteindelijk zal de meute richting het laagste (gratis) punt vloeien.

    • @amg65: zoals ik al aangeef: Het gaat niet zozeer om het bedrag, maar meer om het feit dat er betaald moet worden.

     Mensen op iOS hebben al betaald en hebben ook veel opties (zoals giftcards etc). Op Android en Windows Phone is dat veel slechter geregeld.

     Elektronisch betalen gaat nou eenmaal nog niet zo soepel als je zou denken. Er bestaat dus een gerede kans dat mensen niet bereid zijn om die drempel te nemen. Zeker niet als er een gratis alternatief beschikbaar is.

 4. Zoals iemand anders al zei, de enigste mogelijke concurrent zal facebook chat zijn, omdat veel mensen inderdaad al facebook hebben. Hoewel ik niet weet wat ze precies gaan doen met facebook, aangezien je tegenwoordig al moet betalen om sommige berichtjes te versturen naar “vreemde mensen” zal er ook wel een vriendenlimiet komen. En zal je niet zomaar mensen kunnen toevoegen, zoals dat bij whatsapp wel kan. Ook een opmerkelijk feit van whatsapp zijn de “abbonnementskosten” Het kost volgens mij eenmalig 79 cent op iphone en het eerste jaar voor android is gratis daarna zijn er kosten. Wat veel mensen (niet) weten is dat whatsapp je vraagt om te betalen, maar dit niet automatisch gebeurd. Ik herinner me een artikel te hebben gelezen waar werd verteld dat whatsapp je vriendelijk verzoekt om ieder jaar 79 cent over te maken via PayPal o.i.d. Door dit beleid vraag ik me af hoe groot het winstoogmerk bij whatsapp is. Mij persoonlijk zal het niet zoveel uit maken als ze betalingen gaan verplichten, of de betaling zelfs verhogen. Ik heb in 2 jaar tijd 23.000 berichten verstuurd en 45.000 berichten ontvangen. Dat is bijna 1000 berichten per maand. Als ik terugdenk aan de sms-tijd kan ik me herinneren dat je 1000 smsjes per maand kreeg voor €10 en tegenwoordig voor €7.50 geloof ik. Dat is dan €240 of €180. Al zou whatsapp je €10 per jaar of zelfs €25 per jaar vragen is dat nog steeds een koopje vergeleken met sms’en. Wat wel een nadeel voor whatsapp zal zijn dat ze de service niet aanbieden op tablet’s, laptops, en allerlei andere apparaten. Maar daar zullen ze vast wel iets aan doen zo gauw ze merken dat ze daardoor gebruikers verliezen.

 5. Ik zou het helemaal geweldig vinden als WhatsApp ook een online bel functie zou toevoegen via Wifi.. beetje ala Skype. Er zijn al apps die dat hebben.. maar die hebben geen user base.. dus dan kun je nog niemand bereiken. Ik heb begrepen dat Facebook Messenger dit binnenkort gaat krijgen. In Canada draait nu een pilot hiermee reeds. Aan de hand daarvan gaan ze het uitrollen naar de rest van de wereld. Zou geweldig zijn. Een uitkomst voor m’n buitenlandse vrienden onbeperkt te kunnen bellen. Nu doe ik dat ook al met Skype.. maar dan moet je altijd achter de laptop of pc zitten.. op de iPhone werkt dat niet goed met Skype.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *