Wie bezit de rechten van deze foto?

Wie bezit de rechten van deze foto?
Volgens de redacteurs van Wikipedia behoren die toe aan de aap op de foto.

De foto is gemaakt met de camera van de Britse natuurfotograaf David Slater. Hij is al sinds 2011 bezig om deze foto van Wikipedia te krijgen. Maar vooralsnog nog steeds zonder succes. Dat komt omdat in het regelement van Wikimedia Commons staat dat de rechten van een foto toebehoord aan degene die op de ontspanner heeft gedrukt.

In dit geval is dat dus de aap. De foto is genomen in 2011 toen David op het vaste land van India op zoek was naar de zwarte Kuifmakaak. Tijdens het opstellen van zijn camera werd hij verrast door een nieuwsgierige Kuifmakaak die al snel doorkreeg hoe de camera werkte. Terwijl hij op de zelfonstspanner drukte maakte de camera namelijk een geluid. Dit vond de aap zo interessant dat hij wel honderden keren op de knop drukte.

Omdat de aap in dit geval de foto heeft gemaakt mag iedereen de foto zomaar gebruiken. Elk verzoek van David Slater om de foto te verwijderen of om zijn naam aan de foto te verbinden wordt niet gehonoreerd door Wikipedia. Nu is David Slater bezig met een rechtszaak dat hem al ruim 17.000 dollar heeft gekost.

Wie bezit volgens jou het copyright op deze foto? Laat het ons weten in de comments.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *