Wie heeft er wat aan Google Stadia Family Sharing?

Foto @Google

Met Google Stadia Family Sharing kan iedereen in een groep gratis een game spelen, maar heel erg handig is het niet.

Google Stadia moest de gaming innovatie van 2019 worden. Maar zoals veel potentieel revolutionaire concepten, was de impact maar beperkt. Sterker nog, het voelt een beetje alsof Google zelf niet eens meer achter de game streamingdienst staat. Toch komt Google Stadia voor de tweede keer dit jaar met een twijfelachtige nieuwe feature, dit keer in de vorm van Family Sharing.

Google Stadia Family Sharing

Google Stadia introduceert een nieuwe feature genaamd Family Sharing, zo ontdekte AndroidPolice. De functie, later officieel bevestigd door Google zelf, maakt het mogelijk om games gekocht via Stadia te delen met je familie. De andere leden van je Google familie groep hoeven de game dus niet zelf aan te schaffen.

Op het eerste gezicht is het een leuke functie. Google zet net als Apple veelal in op het delen van games met je gezin. En gezien Google gamers flink moet overhalen om überhaupt via het platform te spelen, zijn alle beetjes mooi meegenomen.

‘Kun je stoppen, ik wil nu’

Maar uit de hulppagina van Google zelf blijkt dat er een gigantische kink in de kabel van Stadia Family Sharing zit. Er zijn namelijk drie eisen waaraan men moet voldoen, om van de feature gebruik te maken.

  • Er moet een geldige betaalmethode gekoppeld zijn aan de family groep
  • Leden mogen niet beperkt zijn door ouderlijk toezicht
  • Niemand anders in de familie groep mag de game op dat moment spelen

Nu, ik denk niet dat veel gamers Cyberpunk 2077 met hun moeder hoeven delen. Broers of huisgenoten binnen een Google familie zullen daarentegen moeten vechten om de games! Slechts één iemand binnen die groep mag de game tegelijkertijd spelen. Naast de douche en de TV wordt het nieuwste Stadia spel nu nog een ding waar om gevochten gaat worden.

To be fair, het is op zich logisch, want de groep heeft slechts één kopie van de game. En men hoeft ook geen Pro account te hebben, dus je kunt de game als eigenaar gratis delen met niet betalende gebruikers.

Dat betekent wel dat groepen om elkaar heen moeten spelen. En ze kunnen ook niet samen spelen, dan heeft ieder een kopie van de game nodig. Kortom, ik schat dat een gemiddelde groep dus niet extreem veel aan Google Stadia Family Sharing zal hebben.

4 reacties

  1. “Slechts één iemand binnen die groep mag de game tegelijkertijd spelen. ”

    Op Steam kun je je Library delen, maar zodra je broer/vriend een enkele game op start word je hele library “In gebruik” genomen.
    Als de eigenaar dan een game op start krijgt de lenende speler een melding om binnen 5 minuten af te sluiten.

    Dus dan valt het hier bij Google nog enigzins mee. Moet prima kunnen werken.
    Overigens kun je een fysieke disc ook niet tegelijk spelen.

    Vind het prima regels eigenlijk..

    • Vind ik van niet.
      Fysiek praat je over daadwerkelijke hardware en dus beperkingen.
      Dit is een streaming dienst en streaming kan je bij vrijwel alle diensten tegelijkertijd doen.
      Het is niet zo dat als jij Netflix kijkt de kids boven niet kunnen kijken.
      Ze verkochten het concept als een game streamingdienst maar langzamerhand is het pijnlijk duidelijk dat het allemaal niet zo mooi was als dat men het 1 jaar geleden deed voorkomen.

      • Digitaal streamen is anders ook niet gratis…
        Maar ik wil alleen zeggen dat het overeenkomsten heeft met dezelfde beperking die we al gewend zijn.
        Een fysieke disc kun je niet op 2 plekken tegelijk afspelen (Minus gedeeltes inladen en die repeaten lol).
        En ook services als Steam hebben vergelijkbare beperkingen.
        Het gaat immers om “uitlenen” en wat mij betreft is dat, samen met het kostenplaatje een prima reden.

        Grote kans ook dat je er met je maat wel uit komt, Ik speel zelf overdag vrijwel nooit games, alleen in de late uren. Dat weet mijn maat dus kan hij mijn steam games gedurende de dag rustig “lenen”, En hoef ik hem ’s avonds ook nooit te kicken.

        • Ik snap wel waar @turbobrick vandaag komt. Natuurlijk kost ook dit geld, maar omdat Google Stadia zo’n verkapt systeem is, vind ik dat ze zich als streamingdienst moeten gedragen, niet als game library. Wat betreft de disk is het een beetje een lastige vergelijking, want een disk is een fysiek object. In principe kan Google oneindig veel digitale kopieën maken zonder enige kosten. Ik zie het daarom minder als ‘uitlenen’ en meer als ‘delen’, ofwel family sharing.

          Maar uiteindelijk is het ook een beetje gedestilleerde teleurstelling over Stadia zelf. Ze hebben geen verplichting om gebruikers games eindeloos met anderen te laten delen. Dat had Stadia daarentegen wel zeer aantrekkelijk gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *