Wie koopt er nog een compact-camera?

Even lachen naar het vogeltje
Met een smartphone kun je foto’s maken, maar met een Canon camera kun je niet bellen (wel Facebooken) en daar heeft ’s werelds grootste camerafabrikant last van.

Het Japanse Canon heeft vandaag de winstverwachting voor 2014 bekendgemaakt. Deze moet uitkomen op 240 miljard yen, omgerekend zo’n 1,7 miljard euro. Analisten hadden gehoopt op een winstprognose van minimaal 267 miljard yen, dus dat viel nogal tegen.

Het komt allemaal door de smartphones

Steeds meer zitten de smartphones (en tablets) in het vaarwater van Canon. Vooral de vraag naar compacte camera’s loopt hierdoor stevig terug. Hoewel de foto’s die je met een smartphone maakt kwalitatief niet te vergelijken zijn met foto’s die een spiegelreflexcamera oplevert, staan toch ook de verkoop van deze duurdere camera’s onder druk. Canon hoopt dit jaar 7,6 miljoen spiegelreflexcamera’s te verschepen, zo’n 50.000 exemplaren minder dan vorig jaar.

Compact camara’s veel minder populair

De afzet van de compacte modellen zal met 20 procent afnemen tot 10,5 miljoen stuks, zo verwacht Canon. Een Japanse brancheorganisatie heeft becijferd dat wereldwijd in de eerste 10 maanden van vorig jaar er totaal zo’n 22 procent minder camera’s werden verkocht in vergelijking tot een jaar eerder. Wordt alleen gekeken naar de compacte camera’s dan is de daling zelfs 33 procent, ruim een derde dus.

Een logische ontwikkeling. Camera’s in smartphones worden steeds beter en leveren in veel gevallen al minstens even goede plaatjes op als een compact-camera. Het merendeel van de smartphones legt het nog wel af wanneer er ingezoomd of geflitst moet worden, maar er zijn al smartphones met optische zoom en normale flitser.

Kantoorapparatuur to the rescue

Met de verkoop van kantoorapparatuur hoopt Canon de zwakke camera-verkoop op te vangen. De verkoop van scanners, kopieerapparaten en printers zorgt voor de helft van de totale omzet. Voor dit bedrijfsonderdeel verwacht men een omzetstijging van 6 procent, waardoor de totale omzet van Canon voor 2014 geraamd wordt op 3850 miljard yen, een toename van 3,2 procent ten opzichte van vorig jaar.

Nog geen reacties

  1. Mijn zakcamera is naar mijn smartphoneloze moeder gegaan zodra ik mijn spiegelreflex kocht πŸ™‚ Mijn telefoon schiet ook in 12MP met prima kwaliteit en veel opties. Je mist alleen de optische zoom en de goede flits soms, maarja, daarvoor heb ik nu dus de DSLR. Die worden ook steeds goedkoper (Canon 1100D pik je nu voor rond de €250 op), wat die zakcamera’s al helemaal vrij zinloos maakt.

  2. Mijn zakcamera is naar mijn smartphoneloze moeder gegaan zodra ik mijn spiegelreflex kocht πŸ™‚ Mijn telefoon schiet ook in 12MP met prima kwaliteit en veel opties. Je mist alleen de optische zoom en de goede flits soms, maarja, daarvoor heb ik nu dus de DSLR. Die worden ook steeds goedkoper (Canon 1100D pik je nu voor rond de €250 op), wat die zakcamera’s al helemaal vrij zinloos maakt.

  3. Ik ben de doelgroep. Ik wil leuke vakantiekiekjes maken. Een groot en duur toestel is voor mij nutteloos. Allemaal opties die ik niet gebruik, of waar ik te dom voor ben om te gebruiken. En je steekt zo’n unit niet in je broekzak. Draagbaarheid is belangrijk. Een compact is perfect voor mijn wensen.

  4. Ik ben de doelgroep. Ik wil leuke vakantiekiekjes maken. Een groot en duur toestel is voor mij nutteloos. Allemaal opties die ik niet gebruik, of waar ik te dom voor ben om te gebruiken. En je steekt zo’n unit niet in je broekzak. Draagbaarheid is belangrijk. Een compact is perfect voor mijn wensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *