Wie zitten er achter de DDoS aanvallen?

Rabo niet bereikbaar
Na de recente problemen bij de ING heeft nu ook de Rabobank last gehad van een cyberaanval. Wie zijn de mogelijker veroorzakers van deze DDoS attacks?

Internetbankieren, mobielbankieren en iDeal waren vanmiddag even niet beschikbaar via de Rabobank. De storing duurde volgens een woordvoerster slechts een kwartier, maar op dit moment van schrijven is de site nog steeds niet bereikbaar.

Ook ING ligt sinds 1,5 week onder vuur door cyberaanvallen. De bank is inmiddels zeker zes keer getroffen door een vrij forse DDoS-aanval. Wie er achter de aanvallen zit is niet bekend, maar het is geen rocket science. Iedereen kan een DDoS aanval organiseren. Voor een serieuze aanval zijn wel meer middelen nodig dan alleen een computer, maar voor vastberaden types is dat best te regelen. Denk aan hacken, het inhuren van botnets of oproepen aan anderen om mee te doen. Maar wie kan er echt baat bij hebben? We hebben een lijstje met potentiele kandidaten die voordeel hebben bij dit soort cyberaanvallen:

  • Criminelen: internetfraudeurs die na een DDoS aanval phishing mailtjes rondsturen in de hoop dat er mensen op klikken, en vervolgens hun wachtwoord achterlaten. Als slechts een klein percentage van de mensen dit doet kan het al enorme sommmen met geld opleveren.
  • Hacktivisten: hackers die willen aantonen hoe afhankelijk we zijn geworden van dit soort online systemen, of een statement willen maken bij landen die in hun ogen “fout” bezig zijn. Zo kreeg Israël onlangs nog te maken met eenzelfde soort aanval door Anonymous, die de actie was gestart om het land te straffen voor ‘de voortdurende schending van de mensenrechten’.
  • Terroristische groeperingen: staten of organisaties die de vitale infrastructuur van een ander land onderuit willen halen.

DDoS aanvallen kunnen tevens impact hebben als er daardoor geen betaalverkeer meer mogelijk is, zo zou er potentieel gespeculeerd kunnen worden op beurzen. Wat denken jullie? Wie zou er nog meer voordeel hebben bij dit soort acties?

5 reacties

  1. Het doel van de DDOS aanvallen is waarschijnlijk om onzekerheid te creëren en onrust te stoken. Door wie weet ik niet.. er zijn meerdere partijen die belang hebben bij dat soort dingen.

  2. denk dat ze hiermee willen bereiken dat men online bankieren de rug gaat toe keren, dat men de gewone burger wil laten merken dat simpelweg naar het loket stappen, 50 euro op iemands rekening storten en weer verder winkelen nog altijd de veiligste manier is. Maar natuurlijk voor de banken niet en daar zijn we dan. Als je nu je geld uit de muur haalt moet je er voor betalen…VOOR JE EIGEN GELD!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *