‘Wifi-gebruik in NS-treinen blijkt eenvoudig te bespioneren’

De wifi van de NS blijkt onveilig
Wifi in de trein: het klinkt ideaal als je regelmatig met het openbaar vervoer reist. De snelheid is vaak helaas ver te zoeken, terwijl het netwerk van de NS ook nog eens onveilig blijkt.

Dat blijkt uit onderzoek van De Correspondent. Zij tapten de afgelopen maanden het wifi-netwerk van treinen rond Amsterdam Centraal af en verzamelden zo gegevens over 115.000 apparaten. Ze kwamen er namelijk achter dat het internetverkeer via het wifi-netwerk niet versleuteld wordt, net als veel andere openbare wifi-hotspots. Wat dat in de praktijk betekent? Dat je niet meer dan een antenne en een stukje software nodig hebt om te zien welke websites de NS-reizigers bezoeken en met welke apparaten ze dat doen.

Dat klinkt relatief onschuldig als je geen gekke dingen doet, maar kwaadwillenden kunnen meer dan dat. Ga je naar een onversleutelde website, dan is precies te achterhalen welke pagina’s je bezoekt en wat je daar precies doet. Sterker nog: dan zijn zelfs je inloggegevens te achterhalen. Volgens De Correspondent bleek dit bij de helft van de websites en apps mogelijk, dus er is voor veel partijen werk aan de winkel.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *