Zo gaat Wikipedia professioneel bedelen

Wiki Bedelen
Het lijkt wel alsof Wikipedia nooit anders doet dan bedelen en smeken om centjes. Het is dus niet meer dan passend dat de vrije encyclopedie ter ere van zijn vijftiende verjaardag nog net wat heftiger gaat bedelen om centjes dan anders.

Dat doet het via een nieuw schenkingfonds, waarmee ‘de toekomst van de internetencyclopedie wordt veiliggesteld’. Dat meldt The Guardian vandaag. Door via het fonds te bedelen moet Wikipedia minder afhankelijk worden van het reguliere gebedel, is het idee. Wikipedia is een kleine, armlastige organisatie. Via het bedelen werd tot nu toe slecht 250 miljoen dollar binnen gehaald.

Het nieuwe fonds beschikt nog slechts over minder dan een miljoen dollar, een bedrag dat werd gedoneerd door de inmiddels overleden programmeur Jim Pacha. Pas in 2026 mag men lekker in die pot graaien het geld gebruiken voor Wikipedia-gerelateerde doeleinden. Het bedrag in het fonds zou in dat jaar moeten zijn opgelopen tot 100 miljoen dollar.

Er staan inmiddels meer dan 36 miljoen artikelen op de site, die worden bijgehouden door de meer dan 70.000 mensen die voor Wikipedia werken. Dat zijn allemaal vrijwilligers, dus je kunt je voorstellen dat de kosten behoorlijk uit de klauwen kunnen gaan lopen!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *