Wikipedia werd geteisterd door afpersers die geld eisten

Wikipedia werd geteisterd door afpersers die geld eisten
Maffiapraktijken bij ’s werelds grootste online encyclopedie. Dat is dus een ding.

Een groep digitale maffioso blijkt al geruime tijd bedrijven en personen af te persen op Wikipedia. Deze wikipedia Maffia bestaat uit een kleine groep gebruikers, die samen honderden accounts bestieren. Hierdoor wordt de indruk gewekt dat ze namens een grote groep Wikipedia-editors spreken. Deze figuren azen voornamelijk op Wikipeda-artikelen die in eerste instantie werden afgewezen. Ze stelden vervolgens voor om een aangepaste versie van het artikel te maken, die wel volgens de richtlijnen was opgesteld, waardoor plaatsing gegarandeerd was. Maarrrr, hiervoor moest dan wel even worden gelapt.

Doelwitten waren vaak bedrijven, artiesten en bekende personen. Na plaatsing werden ze vaak opnieuw benaderd, met de vraag of ze bescherming wilden. In andere woorden: als ze niet de fee van 30 dollar per maand zouden ophoesten, kon het wel eens zo zijn dat het artikel alsnog werd verwijderd.

Deze digitale goodfellas zijn door Wikipedia inmiddels allemaal van de site geschopt. Het ging om 381 accounts, goed voor 210 geplaatste artikelen. Immers, geld vragen voor artikelen is niet toegestaan. Valt onder black hat editing. Een uitzondering zijn bijvoorbeeld museum- en universiteitsmedewerkers, die hun eigen werk op Wikipedia zetten, maar daarbij wordt vermeld dat ze in dienst zijn van het betreffende bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *