Windows 10 – Dit moet je weten over de gigantische update

Auteur: , 5 Reacties
De update voegt een hoop toffe functies toe

Er komen een aantal hele toffe functies naar Windows 10.

Microsoft’s Windows 10 april-update komt eraan, en wel op 30 april (op het randje dus). Voordat je op de update-knop ramt moet je natuurlijk weten wat er allemaal veranderd is. Vandaar dat we vandaag kijken naar een aantal nieuwe features/tweaks die in de aankomende grote Windows 10-update worden geïmplementeerd.

Timeline
De grootste toevoeging aan Windows 10 is zonder twijfel de Timeline-functie. Deze veredelde zoek-functie maakt het gebruik van Windows 10 volgens de eerste rapporten (van testers) belachelijk effectief. Door Windows+Tab in te drukken krijg je als het ware een tijdlijn van alle programma’s (en documenten e.d.) die je recentelijk hebt gebruikt, netjes geordend op chronologische volgorde.

Om het in privacy-gevoelige termen samen te vatten, slaat je PC dus al je activiteiten op om je laten gemakkelijk op weg te helpen. Je kunt er uiteraard voor kiezen om dit uit te zetten, maar dan loop je de handige functie mis.

Overigens werkt het geavanceerde zoeksysteem ook samen met je mobiele apparaat. Als je Microsoft Edge of Office op je telefoon gebruikte, komen die activiteiten ook in de zoekresultaten van je PC terug.

Microsoft Edge
Hoewel veel PC-liefhebbers voor Google Chrome zullen kiezen, maakt Microsoft het weer een stukje aantrekkelijker om over te stappen op (of terug te gaan naar) Edge. Zo kun je eindelijk tabbladen muten in Edge (iets dat al gewoon kan in Chrome). Tevens kun je betaalgegevens op laten slaan door Edge om zo het invullen van al je gegevens automatisch te laten verlopen.

Dictation
Windows 10 komt ook met een toffe functie genaamd Dictation. Door op Windows+H te drukken start de stem naar text-applicatie. Je kunt simpelweg tegen je PC vertellen wat je opgeschreven wilt hebben (mits je een microfoon hebt, wat bij zo’n beetje alle laptops in elk geval geen probleem is). De functie werkt met de meeste invulbare tekstvelden.

Uiteraard zou de functie (die nog in relatieve kinderschoenen staat) waardeloos zijn als je er zelf niet nog dingen aan zou kunnen veranderen. Nadat je je dag hebt geregistreerd in een Word-bestand, kun je daarom uiteraard door middel van muis en toetsenbord de tekst tweaken. Vaak is interpunctie bijvoorbeeld een uitdaging voor gesproken-naar-tekst-applicaties.

Focus Assist
Tot slot wordt de oude ‘stille modus’ aangepast met wat handige snufjes. Met Focus Assist kun je meldingen (iets dat Windows 10 wat mij betreft iets te gretig doet) tijdelijk uit zetten. Ben je bijvoorbeeld aan het werk of hard bezig met iets ingewikkelds, dan knal je de modus aan en heb je even welverdiende rust.

Zet je de modus weer uit, dan geeft Windows je een opsomming van alle meldingen die je hebt gemist. Je kunt Focus Assist ook automatisch aan laten gaan tijdens bepaalde tijdstippen. Werk je dagelijks op bepaalde uren, dan kan de notificatie-killer gedurende je werkdag aan gaan. Om het nog gepersonaliseerder te maken, kun je met filters aangeven welke notificaties je wel en niet wilt ontvangen. Zo kun je notificaties van werkmailtjes of belangrijke telefoontjes dus nog steeds ontvangen zonder dat spam en je schoonmoeder je storen.

De april 2018-update van Windows komt dus morgen uit en rolt vermoedelijk langzaam uit over alle apparaten met Windows 10.5 reacties

Spraak-naar-tekst functionaliteit is voor de meeste (zakelijke) gebruikers compleet onbruikbaar omdat de meerderheid in grote, rumoerige kantoortuinen werkt. En zelfs als je maar met twee of drie personen in één ruimte zal dit al niet meer werken vrees ik.

En dan nog het privacy aspect in die Timeline; alsof we gewoon weer een nieuw Cambridge Analytica in het zadel gaan helpen…
@rrrobert: Dit dus

Het lijkt alsof Windows met elke update erg haar best doet om de BigBrother uit te hangen.

Bovendien werken sinds de vorige update een paar weken geleden op meerdere computers mijn Wifi niet meer, of half. (en ik ben niet de enige).
@lekkaah: probeer deze oplossing eens:

(copy-paste van de MS support site)
Netwerk opnieuw instellen gebruiken om netwerkapparaten opnieuw te installeren
Het opnieuw instellen van het netwerk zou de laatste stap moeten zijn die u probeert. U kunt deze mogelijkheid gebruiken als u geen verbinding kunt maken met behulp van de vorige stappen.

Hiermee kunt u proberen verbindingsproblemen op te lossen na een upgrade van een eerdere versie van Windows naar Windows 10, maar ook problemen wanneer u wel verbinding kunt maken met internet, maar niet met gedeelde netwerkstations. Met deze opdracht worden alle geïnstalleerde netwerkadapters met de bijbehorende instellingen verwijderd. Nadat de pc opnieuw is opgestart, worden alle netwerkadapters opnieuw geïnstalleerd en alle instellingen teruggezet op de standaardwaarden.

Opmerking

Als u het netwerk opnieuw wilt instellen, moet Windows 10 versie 1607 of hoger op uw pc staan. Als u wilt kijken welke versie van Windows 10 momenteel op uw apparaat wordt uitgevoerd, selecteert u de Startknop en selecteert u vervolgens Instellingen > Systeem > Info.

Selecteer de Windows Startknop en selecteer vervolgens Instellingen > Netwerk en internet > Status > Netwerk opnieuw instellen.
Op het scherm Netwerk opnieuw instellen selecteert u Nu opnieuw instellen > Ja om te bevestigen.
Wacht tot uw pc opnieuw is opgestart om te zien of het probleem hiermee is opgelost.

bron
@rrrobert: Helaas al geprobeerd, van DNS flushes naar drivers uninstallen/reinstallen, of bijvoorbeeld besparing op de energie van de wifi, dat soort domme instellingen. Ik ben al een stapje verder gelukkig, Wifi doet het (voorheen helemaal niet), echter nog labiel. Eens kijken wat deze update zal doen, gelukkig ben ik er niet afhankelijk van (PC = lan)
@rrrobert: Thanks btw!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).