Windows 10 mag illegale software op jouw PC blokkeren

Windows 10 mag illegale software op jouw PC blokkeren
De kritiek op Windows 10 is de afgelopen dagen en weken niet van de lucht en het lijkt er niet op dat daar snel verandering in gaat komen. Microsoft heeft namelijk toestemming om illegale software te blokkeren.

PC Authority ontdekte in de meest recente Algemene Voorwaarden van Windows 10 dat Microsoft toestemming heeft om illegale software en apparatuur te blokkeren, zodra je akkoord gaat met deze voorwaarden. In hoeverre Microsoft hier actief op gaat controleren is natuurlijk de vraag, maar dat neemt niet weg dat we jullie graag willen waarschuwen voor de betreffende passage.

In de Europese versie van de Algemene Voorwaarden staat namelijk het volgende onder artikel 7b: “We may automatically check your version of the software and download software updates or configuration changes, including those that prevent you from accessing the Services, playing counterfeit games, or using unauthorized hardware peripheral devices.”

Het is meer dan duidelijk wat Microsoft met ‘counterfeit games‘ bedoelt, maar wat moeten we onder ‘unauthorized hardware peripheral devices’ scharen? We gaan ervan uit dat Microsoft doelt op zaken als een gekraakte Xbox One, die in staat is om gedownloade games te spelen, maar hierover bestaat dus nog geen duidelijkheid.

Feit is in ieder geval dat Microsoft er met Windows 10 voor kiest een positie in te nemen die niet iedereen zal bevallen, want als we de afgelopen jaren iets hebben geleerd, dan is het wel dat PC-gebruikers een hekel hebben aan bemoeienis van buitenaf.

7 reacties

  1. Denk een stok achter de deur. Niet dat ze er actief iets mee doen. En stel dat ze popcorn zouden blokkeren. Wat denk je dat er gaat gebeuren? Ik vind windows 10 maar niks. Net als met smartphone stuur je al je privé gegevens door.

    • @arnold_jansma: Alles is uit te schakelen, op beide apparaten, duik maar eens de instellingen en met name de geavanceerde instellingen.
      Qua telefoon (640) wil ik niets anders meer, voorlopig en Win10, op de pc, is weinig anders, dan Win8!
      De tablet is nog even afwachten, wat die moet ik nog naar Win10 configureren.

      • @Orichy: Was dat maar zo. Alleen in de enterprise editie is alles voor zover nu bekend uit te zetten. In de versies waar de consument legaal aan kan komen zijn er meerdere opties NIET volledig uit te zetten. MS beweert dat er dan alleen basic en anonieme data verstuurd wordt. Of dat ook daadwerkelijk zo is, is maar de vraag. Daarnaast blijft gewoon een feit dat je Microsoft toestemming gaat geven om te bepalen wat jij met JOUW apparatuur doet, wat je er op aansluit en welke programmas je mag gebruiken. Mij niet gezien. Windows 10 komt er bij mij iig NIET in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *