Windows10 blokkeert binnenkort apps van buiten eigen store

Maar wordt Windows 10 nou irritanter of niet?
Voor je eigen veiligheid…

In de nieuwste beta build van de Windows 10 Creators Update zit een nieuwe feature waardoor je PC veiliger of irritanter wordt. Daar zijn we zelf ook nog niet uit.

Als je een Win32 (desktop) app wil installeren met de nieuwe feature, dan komt er of een melding dat de app niet van de Windows Store is of de installatie wordt volledig geblokkeerd. Dit ligt aan het niveau van beveiliging dat je hebt gekozen op je computer.

De enige apps die je zonder waarschuwing kan downloaden zijn Windows Store apps en Universal Windows Platform apps. De rest kan Windows 10 met de nieuwe beveiligingsinstelling gewoon blokkeren.

De feature werd ontdekt door Twittergebruiker Vitorgrs en gelukkig staat de feature standaard uit. Je hebt er dus alleen last van als je de instelling opzoekt en hem aanzet. En misschien wil je hem ook wel aanzetten, als je merkt dat sommige gebruikers van je computer alles wat los en vast zit downloaden.

Microsoft blokkeert al de installatie van onbekende Windows 10 software met de melding dat de maker niet geverifieerd kon worden. Helaas is het nog makkelijk om deze melding weg te klikken en toch door te gaan met de installatie.

4 reacties

  1. Zullen uitbaters van websites als CNet, SourceForge, Tucows, etc. blij mee zijn. Om maar niet te spreken over de grote software huizen die niet onder de Microsoft vlag vallen…

  2. Misschien gaat Microsoft dezelfde kant op als het dictatoriale Apple dat zich ook het recht voorbehoud te beslissen wat je op je eigen iPhone/iPad mag installeren… (en daar natuurlijk onder het mom van “veiligheid” dik aan verdient door een flink percentage bovenop de prijs van vendors te gooien)

  3. Op een mac moet je bij instellingen wezen om alle apps toe te staan. Als microsoft dezelfde kant op gaat, dan alleen maar beter.

    Zo download je alles (ook gratis) via de store, en je weet dat dit veilig is. Als je een pro gebruiker bent, dan kan je de functie alsnog uitzetten en alsnog verder met het installeren van alle apps.

    Ik zie het probleem er niet in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *