Winkeliers hebben het helemaal gehad met iDEAL

Winkeliers hebben het helemaal gehad met iDEAL
De vele storingen zijn winkeliers een doorn in het oog.

Belangenverenigingen Thuiswinkel.org en Detailhandel Nederland komen vandaag met een gezamenlijk statement waarin ze de politiek oproepen om iets aan het gefaal van iDEAL te doen. De Tweede Kamer spreekt deze week over een storings- en beschikbaarheidsnorm voor betalingsverkeer. Aangezien iDEAL met 190 miljoen aankopen per jaar het belangrijkste online betaalmiddel is vragen de belangenverenigingen hier aandacht voor. Paul Alfing van Thuiswinkel.org:

“Beschikbaarheid van iDEAL is cruciaal voor consumenten en de hele retailsector. Storingen schaden het vertrouwen in het Nederlandse betalingsverkeer. iDEAL moet goed functioneren en het online winkelen non-stop faciliteren. Het marktaandeel van iDEAL in Nederland en de invloed op online winkelen is te groot om storingen te accepteren”

De brancheverenigingen willen dat de norm flink aangescherpt wordt, waarbij De Nederlandsche Bank (DNB) erop gaat toezien dat de sector maatregelen neemt om binnen twee jaar volledige beschikbaarheid te kunnen realiseren. Tom Ponjee van Detailhandel Nederland:

“Wij worden steeds afhankelijker van een goed functionerend elektronisch betalingsverkeer. Dit werd vorig jaar weer pijnlijk duidelijk toen vlak voor Sinterklaas iDEAL plat lag. Consumenten werden gehinderd in hun winkelplezier en winkeliers liepen omzet mis. Wij zijn de storingen dan ook beu en de norm moet worden aangescherpt.’

Wanneer alle iDEAL-storingen bij elkaar worden opgeteld ondervinden Nederlanders gemiddeld anderhalve dag per jaar hinder bij het gebruik van iDEAL. Hiermee ligt de beschikbaarheid van iDEAL veel lager dan andere nutsvoorzieningen, aldus de belangenverenigingen.

6 reacties

  1. Wij gebruiken in ons bedrijf ook iDEAL. We hebben het wel bij een externe boekingsfirma ondergebracht. De ING vraagt veel te hoge “servicekosten” voor het gebruik van iDEAL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *