Wolf of Wall Street: ‘Bitcoin-ICO’s zijn gigantische scam!’

Was all this legal? Absolutely fucking not!
Bitcoins worden in grote oplichterijen gebruikt op de virtuele beurs.

Degenen die Martin Scorsese’s ‘The Wolf of Wall Street‘ hebben gezien, die weten hoe dan ook twee dingen zeker: Leonardi DiCaprio is een gigantische baas en de echte Wolf of Wall Street is een gigantische boef. De echte Wolf, Jordan Belfort genaamd, noemt ICO’s (een manier van crowdfunding door middel van cryptovaluta) erger dan wat hij heeft gedaan. Heel erg, met andere woorden!

Bitcoins zijn voor boeven
Dit jaar was een goed jaar voor cryptovaluta Bitcoin. De virtuele munt werd nog niet zo lang geleden meer dan $1500 dollar waard, maar werd deze week maar liefst meer dan $6000 dollar waard! De Bitcoin is dus ontzettend populair en maakt gigantische waardestijgingen mee. Het is daarentegen ook niet de eerste keer dat de munt met schimmige praktijken wordt gelinkt.

Jordan Belfort, de schurk die vereeuwigd werd in ‘The Wolf of Wall Street’, heeft bijna 2 jaar in de bak gezeten voor illegale beleggingen en het witwassen van geld. Hij noemt initial coin offerings (ICO’s) in een interview met The Financial Times “de grootste oplichterij ooit [die binnenkort] zal opblazen in menig gezicht.” Hij doet er nog een schepje bovenop: “Dit is vele malen erger dan wat ik ooit heb gedaan.”

Wat is een ICO?
Maar waar waarschuwt Belfort ons eigenlijk voor? Nu, in principe zal 85% procent van alle ICO-handelaren geen kwade bedoelingen hebben, omdat deze manier van crowdfunden simpelweg modern en houdbaar is. Die laatste 10% tot 15% die daarentegen wel kwade bedoelingen heeft, zorgt gezamenlijk voor een gigantische oplichterij.

Het zit zo: Men kan bieden op een nieuwe (digitale) munt, ook wel ’token’ genoemd, waardoor bedrijven binnen no-time (tot wel) tientallen miljoenen binnen kunnen halen. Deze bedrijven betalen de bieders daarentegen niet met echt geld, maar met cryptovaluta zoals Bitcoins. Tot dusver aantrekkelijk voor investeerders, toch?

Het probleem zit hem in de handelaren van ICO’s. Althans, de kwaadwillende 10% die een techniek gebruiken die Belfort beschrijft als ‘pump and dump’. De handelaar creëert door middel van lobbyen een grote vraag naar een ICO en koopt zelf (via omwegen) een grote hoeveelheid van de munt, forceert zo de waarde van die munt omhoog en dumpt vervolgens al zijn tokens zodra een gewenste prijs is bereikt waardoor de waarde van de ICO keldert.

Meer over Bitcoins lezen? Check hier waarom de waarde van de Bitcoin – in tegenstelling tot veel andere momenten – juist kelderde door Chinese inmenging. Ook lees je hier hoe The Pirate Bay jouw pc gebruikt om geld te verdienen.

Nog geen reacties

  1. Volgens mij is wel meer dan 10% van alle ICO’s een scam, maar goed. Daarnaast zijn er de partijen die enorm veel Bitcoins hebben (veel fondsen, zoals Pantera Capital) die redelijk gemakkelijk de koers kunnen manipuleren. Deze ‘whales’ zijn een gevaar voor alle investeerders/crypto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *