Woops: kleuter doet voor duizenden euro’s in-app aankopen

Jurassic World Game
Vroeger was met viltstift op de muur tekenen of een tube tandpasta leegknijpen zo’n beetje het ergste dat je kroost kon doen, maar die tijd is definitief voorbij. De zevenjarige Faisall greep zijn pa’s iPad en ging helemaal los met upgrades in Jurassic World.

Als je voor 4500 (echte) euro’s aan (virtuele) dino’s koopt in een vrij matig ontvangen app (van een uiterst succesvolle film, dat dan weer wel), dan gaat er bij Apple blijkbaar geen belletje rinkelen. Of misschien wel, maar dan is de conclusie waarschijnlijk ‘yes, we lopen binnen!’ in plaats van ‘hier klopt iets niet’. Dat merkte de Engelse Mohammed Shugaa the hard way, toen hij ontdekte dat zijn zoontje zijn creditcard had geleegd in de game Jurassic World:

“I was so mad. I’m 32 years old, why would Apple think I would be spending thousands of pounds on buying dinosaurs and upgrading a game? Why didn’t they email me to check I knew these payments were being made? I got nothing from them. How much longer would it have gone on for?”

Mohammed, die een winkel in tapijten heeft in het Engelse Crawley, ontdekte de aankopen toen hij een bestelling bij een leverancier wilde afronden en over onvoldoende saldo bleek te beschikken. Een telefoontje naar zijn bank leerde hem dat er tussen 13 en 18 december maar liefst 65 transacties naar Apple waren geweest – toen begon hem wel wat te dagen. In eerste instantie kreeg hij van Apple te horen dat er ‘geen garantie was dat hij zijn geld terug zou krijgen.’ Uiteindelijk is dit toch gebeurd.

…En terecht.

Het is zeker niet de eerste keer dat een kind zich per ongeluk de barsten shopt. Zowel Google als Apple hebben al de nodige maatregelen genomen om te voorkomen dat je voor dit soort verrassingen komt te staan. Zo wordt nu duidelijker aangegeven bij welke apps er sprake is van in-app aankopen. Daarnaast kun je instellen dat daar altijd een wachtwoord voor nodig is. In het geval van Mohammed en Faisall bleek de kleuter echter zowel het wachtwoord als Apple-ID van zijn pa te kennen. Voor je het weet ben je dan 4500 euro armer en een digitale dino-verzameling rijker. (Via Metro)

5 reacties

  1. Welke complete kloddermongool geeft het wachtwoord van z’n Apple ID dat gekoppeld is aan je creditcard aan een fucking kleuter? Je geeft toch ook niet je pinpas mee op schoolreisje?

    Wat een gejank van zo’n vent om z’n eigen stomme fouten. ‘Ze hadden me moeten mailen’. Nee, je moet je zoontje van 5 niet de sleutels van je kluis geven, sukkel. Hij heeft wel heel veel geluk dat Apple zo coulant is in dit geval.

  2. Hier heb ik een dubbel gevoel over. Ja aan de ene kant suf dat je kinderen in de gelegenheid worden gesteld om zulke aankopen te doen en aan de andere kant, het wordt ook wel héél gemakkelijk gemaakt om dat te doen. Het instellen van een wachtwoord op je creditcard is in ieder geval een stap in de goed richting.

    Overigens blijkt zoals wel vaker, het tekeer gaan op de “sociale media” wonderen te doen wat de coulance betreft van dit soort bedrijven.

  3. Dat je met ‘slechts’ 65 in-app aankopen €4500 kan opstoken zegt niet alleen iets over de sufferd en zijn pinpas, maar ook iets over de software.
    Die laatste is overduidelijk geschreven met precies dit doel: dat er aankopen zouden worden gedaan die niemand overziet.
    Je kan Apple – dat €1.500 ongeveer als instaptarief lijkt te beschouwen – niet verbaasd laten zijn over aankopen van gemiddeld nog geen €100. Maar als alle clickbait-achtige verdienmodellen uit de Apple-store zouden verdwijnen, zou hun ecosysteem er opeens een stuk minder compleet uitzien.

  4. Ik heb zelf een iPad, deze staat ingelogd op mijn Apple-ID. Die staat weer in directe verbinding met mijn credit card. Daarom is het hoofdzaak dat niemand aan mijn iPad komt voordat ik de nodige maatregelen heb getroffen.
    Dat is deze situatie wel een beetje. Het mag dan verdacht zijn dat een “mid-aged” kerel € 4500 uitgeeft aan een kinderspelletje, maar dat directe systeem van Apple en hun “microtransacties” draagt niet bij aan extra veiligheid.
    Veiligheid ligt bij jezelf, daar is de man voor verantwoordelijk. Maar dat direct afschrijven moet je alleen gebruiken voor zakelijke bedoeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *