Worden roamingkosten eindelijk afgeschaft?

Europees Parlement
Het lijkt er sterk op dat er een compromis komt tussen de Europese ministerraad en het Europees Parlement.

Dat zou dan op zijn vroegst in 2017 gaan gebeuren. In het oorspronkelijke plan was dat al dit jaar. Tijdens de onderhandelingen koos het parlement er voor in te zetten op 2016 als einde voor roamingkosten en de raad op 2018, wat leidt tot dit logische compromis.

Daarnaast pleit het Europees Parlement voor volledige netneutraliteit in Europa, waar de raad aan bepaalde gespecialiseerde diensten voorrang wil geven. Ook op dit punt lijkt er een compromis te komen, waarbij bepaalde diensten, zoals medische toepassingen, nog wel voorrang krijgen. In Nederland is de netneutraliteit strikt: wordt dit voorstel aangenomen, dan komt die te vervallen.

Het telecompakket is afkomstig van Neelie Kroes, eurocommissaris voor de digitale agenda. Het pakket werd al in 2014 goedgekeurd door het parlement, maar nog altijd niet door de lidstaten. Het huidige compromis zou daar verandering in moeten brengen. Het zou bedacht zijn door Letland, dat momenteel voorzitter is van de ministerraad.

2 reacties

  1. Heb bij een telecom operator gewerkt en er zijn helemaal geen roaming kosten. Er is een onderlinge overeenkomst dat deze niet worden doorgerekend aan buitenlandse operatoren in ruil dat zij dat ook niet doen. Roaming kost dus letterlijk niets voor de operatoren, maar voor de klant kost het handenvol geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *