Worden tablets straks net zo krachtig als PC’s?

Worden tablets straks net zo krachtig als PC's?
Als tablets het stadium van een opgerekte telefoon niet kunnen ontstijgen, dan zien we de toekomst somber voor ze in, nu telefoonschermen alsmaar groter worden. Wellicht helpt het als ze een vermogensboost krijgen.

PC-prestaties in een tablet? Wel als het aan Nvidia ligt

Die extra power zit eraan te komen, als we Nvidia mogen geloven. Het bedrijf heeft vannacht een nieuwe variant van de Tegra K1-processor gepresenteerd. Daarvan werd eerder al een variant met vier 32-bit rekenkernen onthuld, de nieuwste versie heeft juist twee 64-bit kernen, en zal qua rekenkracht menig PC naar de kroon kunnen steken.

De 64-bit Tegra K1-processor heeft de bijnaam ‘Denver’ gekregen. Door de 64-bit-architectuur kunnen meer en zwaardere rekentaken uitgevoerd worden. Ook ligt de kloksnelheid iets hoger, namelijk op 2,5 GHz. Bij de 32-bit-versie is dit 2,3 GHz. Nog belangrijker: per klokcyclus kan de Denver gelijktijdig zeven micro-operaties uitvoeren. De 32-bit-versie doet één micro-operaties per klokcyclus. Vooral het spelen van zware games zal hierdoor vloeiender gaan.

Project Denver

Dynamic Code Optimization

Nvidia heeft het systeem uitgebreid met iets dat ze ‘Dynamic Code Optimization’ noemen. Een prestatieverbetering die wordt bereikt door 128 MB van het geheugen apart te houden waarin de code van software wordt geoptimaliseerd en opgeslagen. Vervolgens kost het minder energie om deze veelvoorkomende codes uit te voeren. Dynamic Code Optimization werkt met alle ARM-gebaseerde toepassingen, software-ontwikkelaars hoeven er niets extra’s voor te doen.

De op ARM-architectuur gebouwde 64-bit Tegra K1 Denver komt later dit jaar uit en zal voornamelijk zijn weg naar Android-tablets vinden. Nvidia claimt dat de chip beter presteert dan de nieuwste Qualcomm Snapdragon-processors en de A7-prcessor in de iPhone 5s. Sterker nog, we zouden de prestaties kunnen vergelijken met de tweekerns Haswell-processor van Intel. Nogal een statement, inderdaad. Nvidia zegt dat de 64-bit processor de nieuwste versie van Android (Android L) zal ondersteunen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *