Wordt de voorpagina van internet binnenkort gecensureerd?

reddit-censuur-chinese-investeerder
Reddit-gemeenschap druk met Winnie the Pooh na Chinese investering.

Reddit bestaat al sinds 2005 en is nog altijd erg populair. De site die bekend staat om de eindeloze complottheorieën, keiharde meningen en uitlaatklep van internet noemt zichzelf liever de voorpagina van internet. Ook de voorpagina is duur om te onderhouden, dus is Reddit nogal eens op zoek naar investeerders. Recent was het weer zover en werd ronde D uitgevoerd. Het Chinese Tencent bleek de investeerder die een bedrag tussen $ 150 miljoen en $ 300 miljoen op tafel gaat leggen.

De ironie hierachter is veel Reddit-gebruikers (Redditors) niet ontgaan. China staat namelijk niet bekend als aanhanger van vrije meningen en heeft met de ‘Great Firewall’ zelfs de mogelijkheid om complete platformen te bannen. TenCent, dat onder andere eigenaar is van het platform ‘Wechat‘ heeft dit mogen meemaken toen de autoriteiten hen vorig jaar dringend ‘verzochten’ om het platform op te schonen voor een ‘gezonder’ internetklimaat.
Een van de meest bizarre uitwassen van de censuur die de Chinese overheid toepast op internet is het verbieden van Winnie the Pooh omdat de pluizige beer in een meme werd afgebeeld met de Chinese leider aangezien deze wel erg veel op de beer zou lijken. Xi Jinping greep in en verbood alles wat ook maar een beetje met de getekende kindervriend te maken had. Aanleiding genoeg voor Redditors om de site te vullen met alle memes met Xi Jinping en afbeeldingen van Winnie de Poe die zij kunnen vinden, dit onder het motto ‘nu het nog kan’.

De Redditors maken zich namelijk zorgen. Zoals je op een site die wemelt van de complottheorieën mag verwachten zijn de geruchten over censuur en zelfs over datadiefstal niet van de lucht. Het is overigens meer dan twijfelachtig of Tencent, dat volgens schattingen alleen al tussen 2015 en 2017 ruim $ 30 miljard dollar wereldwijd investeert, zich gaat toeleggen op censuur of dataverzameling. Dit temeer omdat zij geen eigenaar is maar investeerder en het hun de reputatie zou kosten als zij data eisen in ruil voor een investering. In ieder geval vertedert de overname alvast wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *