Wordt jouw telefoon straks ook gegijzeld?

Je telefoon krijgt ransomware
Ransomware op de computer kennen we, maar straks word je telefoon ook gegijzeld.

Mobiele telefoons worden al voordat ze de fabriek uitgaan besmet met virussen. Dat zeggen security-specialisten tegen BNR. Diverse specialisten op het gebied van cybersecurity vrezen volgend jaar een grote toename van ‘gegijzelde’ mobieltjes.

Pas trouwens op met mails met Popcorn Time-links

Albert Kramer van internetbeveiligingsbedrijf Trend Micro zegt dat hackers een krachtig middel in handen hebben op het moment dat ze de ‘bronsoftware’ van de mobiele telefoon kunnen besmetten met een virus. “Op het moment dat een gebruiker merkt dat er een virus op de telefoon zit, en hij installeert de software opnieuw, dan blijft dat virus aanwezig.”

Dat het de hackers lukt om al tijdens het fabricageproces de telefoons te besmetten komt volgens Kramer simpelweg doordat hacker steeds slimmer worden. “Ze kunnen niet alleen inbreken op jouw en mijn PC, maar ook in de systemen van een leverancier. In het proces van het creëren van de software en de telefoon wordt de code van de hackers al geïnjecteerd.”

Directeur Fleur van Eck van de Fraudehelpdesk deelt de zorgen. “We weten dat nieuwe ontwikkelingen altijd tot nieuwe ontwikkelingen bij oplichters leiden. We zien nog niet zo heel erg veel van dit soort meldingen bij ons binnen komen. Maar dat zegt natuurlijk niets. Ik denk dat we toch goed moeten luisteren naar de waarschuwingen en de voorspellingen van de experts op dit gebied.”

Hacken is niet altijd lucratief…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *