WTF: DNB wil eigen Bitcoin

Bitcoin test
Net nu de bitcoin weer uit het dal van eind vorig jaar aan het kruipen is en de waarde van aandelen stijgt denkt de Nederlandsche Bank dat een eigen variant een succes zal worden.

De DNB wil een eigen munt maken, gebaseerd op dezelfde blockchain-technologie. Dat is niet zomaar een gerucht, het staat in hun eigen jaarverslag:

DNBCoin

Meer dan bovenstaande passage is er niet te vinden over de nieuwe munt. Elders in het document wordt wel de lotrompet gestoken over de technologie achter Bitcoin:

Een innovatie die bijzondere aandacht verdient, is de blockchaintechnologie. Deze wordt sinds 2009 gebruikt bij de uitwisseling van virtuele valuta’s, zoals bitcoins. De blockchain werkt met een gedeeld grootboek in een netwerk van computers over de hele wereld. In dit netwerk worden onderlinge transacties gedaan die zeer frequent in dit grootboek worden bijgeschreven. Er is niet één centrale partij, maar computers verifiëren decentraal de transacties. Mogelijke voordelen van deze infrastructuur zijn lage kosten, snelheid en transparantie: het grootboek is door iedereen in het netwerk in te zien.

Of, wanneer en hoe de DNB met zijn eigen Bitcoin komt is een kwestie van afwachten, maar mogelijk ga je op termijn dus Nederlandsche Bank-coins kunnen delven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *